Jihočeské louky Waldemara Matušky, vzpomínka na mladá léta sklářská a vysvětlení, jak je to s datem jeho narození

3. červenec 2022

„Moje maminka říkala, že zpěvák má umět všechno. Samozřejmě má umět všechno, ale něco je mu bližší. Mně byly blízké texty Ivo Fischera, Zdeňka Borovce a v začátcích Jiřího Suchého. To byly inteligentní texty, a o ty se musíte opřít. Je jenom rozdílný rytmus. A když se máte o co opřít, o melodii a text, tak pak to jde samo.“ Tak popsal svůj recept na úspěch Waldemar Matuška v rozhovoru, který s ním před časem natočil autor pořadu Světla ramp.

V pořadu si připomínáme devadesát let od narození zpěváka, hudebníka a herce Waldemara Matušky, který byl vedle Karla Gotta od šedesátých let největší mužskou hvězdou české populární hudby.

Poslechněte si písničky, které zpíval a natočil Waldemar Matuška, hity jako semaforskou Árii měsíce nebo To všechno odnes čas i skladbu Jihočeské louky, která jemně oslavuje náš kraj slovy zmíněného Matuškova kamaráda a někdejšího redaktora českobudějovického rozhlasového studia Ivo Fischera.

Ale hudební půlhodinka bude také protkána písničkami méně nebo málo známými jako Pospíchám za tebou, Vteřino, stůj a rovněž Má cesta, autora hudby, tvůrce legendárního Černého divadla, docela nedávno zesnulého Jiřího Srnce a textaře Pavla Kopty.

Pokud jde o velmi zajímavou cestu Waldemara (Vladimíra) Matušky, ta započala 2. července roku 1932 v Košicích zpěvačce vídeňských operetních divadel Marii „Mie“ Malinové, i když některé zdroje dříve uváděly 3. červenec. Tento rozpor v datech vysvětlí zajímavá vzpomínka Waldemara Matušky, který žil od druhé poloviny osmdesátých let na Floridě, kde se také život zpěváka podmanivého barytonu před třinácti roky uzavřel.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související