Zpěvačka Jana Matysová, velký talent sedmdesátých let, dostala nabídku i od Karla Gotta

29. květen 2022

Dějiny české pop music neznají jenom velké příběhy, ale také osudy, které vedly k odbočení a nakonec až ukončení slibně se rozvíjející kariéry. Rodačka z Náchoda, letos v květnu jubilující zpěvačka Jana Matysová s okouzlujícím jemným úsměvem měla všechno, aby se stala hvězdou, nepochybné vokální nadání i fyzický půvab.

Na začátku sedmdesátých let opravdu zazářila, čehož dokladem jsou i na ČT3 v poslední době reprízované archivní televizní písničkové pořady.

Nakonec však volila jinou cestu. Přesto, pokud jde o písničky Jany Matysové z ranku pop music, je určitě k čemu se ohlížet, jak jsme to udělali v pořadu Světla ramp.

Projdeme její nedlouhou kariérou – od brněnských začátků a rozhlasových nahrávek až k dočasnému přestěhování se do Prahy i k jejím supraphonským deskám a spolupráci s Jiřím Štědroněm i velkými orchestry.

Přitom je nutno poznamenat, že vysoké mínění o Janě Matysové měl též Karel Gott, jehož nabídku na stálou spolupráci nakonec odmítla a volila před kariérou v showbyznysu rodinný život a návrat z Prahy do Brna, kde vychovala až do těchto časů jako vážená pedagožka na tamní konzervatoři kvalitní zpěvačky a zpěváky už více generací.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související