Jezdím na koncerty šťastný a vracím se šťastný. To jsem přesně chtěl, vysvětluje Michal Malátný

7. březen 2020

Skupina Chinaski vznikla ještě pod jiným názvem už v roce 1987. Až do roku 2017 hrála v poměrně stálé sestavě. Pak se celá obměnila. „Znovu cítím tu správnou energii.“

„Naše poslední desky by vypadaly úplně jinak, kdybych nezačal hrát v Semaforu,“ ujišťuje frontman Chinaski. „Moje hvězda se jmenuje Jiří Suchý.“ Jedenáctou desku začala kapela točit se světovými producenty, přesto spokojená nebyla.

Zavřeli se tak na 14 dní u Davida Kollera v Mikulově a vymýšleli písničky. „Zjistili jsme, že to funguje a můžeme si dovolit natočit desku sami. Je neuvěřitelné, že jsme na to přišli až teď,“ doplňuje Michal Malátný, alias Michal Novotný. Pro pseudonym se rozhodol před lety, protože byl ve východočeském divadle už čtvrtý Novotný.

Podle Bukowskiho

Skupina vznikla roce 1987 jako Staré hrady, pod tlakem fanoušků se změnila na Staré hadry. Název Chinaski vznikl v roce 1994 podle autobiografické postavy povídek Charlese Bukowskiho. Až do roku 2017 hrála v poměrně stálé sestavě, pak se takřka celá obměnila.

Michal nelituje: „Už to zavánělo stereotypem a měl jsem pocit, že je to strojek na peníze a na koncerty chodíme jako do fabriky. Společná energie se po letech vytratila, takže jsem se odhodlal zkusit to znovu s novými lidmi.“

„Riskli jsme to s Frantou Táborským a máme za sebou 147 koncertů. Lidi na to slyší, jezdím na koncerty šťastný a vracím se šťastný. A cítím znovu tu správnou energii. To jsem přesně chtěl,“ vypráví.

A co dál?

V létě má skupina v plánu jen dva nebo tři festivaly co nejdál od Prahy. „Těším se na to. Živé hraní mě na tom všem baví nejvíc. Už jsme taky byli zase ve studiu u Davida a máme další nové písničky,“ mne si spokojeně ruce.

„Teď hraju hodně na piano, jsem totální samouk. Hraju na něj třikrát častěji než na kytaru,“ směje se. A další plány? Moje dcera se začala učit ve škole španělsky, a tak jsem si řekl, že toho využiju a naučím se to s ní.

Kam by jel rád na dovolenou? Navštíví Chinaski v dohledné době Slovensko? Jaké role má v divadle La Fabrika?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.