Jean Effel

11. říjen 2000

Kresba je jako písmo - každé písmo vyjadřuje myšlenku, duševní stav. Moje zaměstnání - novinová kresba - je vlastně literární žánr, který má blízko k pamfletu a básni. Když mám ke kresbě pět slov a mohu jedno vypustit, tak to považuju za své velké vítězství.

estli se někdy podívám do tváře Nejvyššího, chtěl bych, aby se na mě usmíval pod vousy a byl spravedlivý jako Pánbůh Františka Smolíka z Čapkových povídek - v zahradnické zástěře, jistě mi poradí, kde je ta moje ztracená zakutálená kulička. Chtěl bych potkat takového dobrotivého dědečka jako ing. Prokop na závěr Čapkova Krakatitu a protože jsem asi hodně neskromný, přál bych si, aby kulisy toho, co je pro mě přichystáno - ať už v pekle a nebo v ráji - namaloval právě karikaturista Jean Effel (12.2.1908 - 11.10.1982).

Vzpomínáte si na Effelova trochu rozpačitého Adama, laskavého Boha, rozpustilé čertíky a taky na tři učenlivé anděly? Všechny příběhy Effelova Stvoření světa ožily v roce 1957 ve filmu režiséra Eduarda Hofmana s veršovaným komentářem, který pro Jana Wericha napsal Adolf Hoffmeister. Obrázkový knižní seriál o stvoření světa, oživlé biblické motivy Jeana Effela jsou zřejmě nejznámější a to nejen u nás doma - v Československu, které měl Jean Effel osobně tolik rád. Byl dlouholetým předsedou Francouzsko - československé společnosti a vzpomínal, že Československo poprvé viděl ještě jako dítě v podobě růžové nudličky na mapě Evropy. Bylo po první světové válce a mapa Evropy se najednou změnila. Vrtalo mi to hlavou, jak se může změnit zeměpis, copak někdo ukradl kus zeměkoule? Tatínek mi ale vysvětlil, že dřív než bylo Rakousko, existovalo už dávno před tím České království...

Sám sebe označoval Jean Effel nejčastěji za novináře, který je víc třeba i politickým komentátorem než publicistou. Karikatura, aby ji lidé pochopili, aby neubližovala, říkal, musí být pravdivá, ale taky elegantní. Teprve potom takové karikatuře člověk uvěří. Vedle toho byly kresby Jeana Effela ještě navíc jednoduché, snadno pochopitelné a tím taky velice sdělné a člověku blízké. S Jeanem Effelem jste se mohli stejně tak dobře smát, jako přemýšlet. Na jeho obrázcích vedle trochu kudrlinkového podpisu najdete často až úplně dole v rohu malou sedmikrásku, jednoduchý symbol laskavého pohledu na svět. Před osmnácti lety zemřel v Paříži Francois Lejeune - inicály jeho jména F.L. (ef el) vytvořily umělecký pseudonym Jeana Effela: výtvarníka a karikaturisty; muže, který byl - alespoň na obrázcích - stvořitelem Boha.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.