Je to šokující svědectví, kam až jsme se na Slovensku dostali, říká šéfredaktor Kostolný o soudním projednávání vraždy novináře Kuciaka

15. leden 2020

Specializovaný trestní soud ve slovenském Pezinku projednává už třetím dnem případ nájemné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Speciál Plusu shrnuje ty nejpodstatnější momenty líčení.

Čtěte také

Svědčit totiž přišel bývalý šéf kontrarozvědky Slovenské civilní tajné služby (SIS) a někdejší novinář Peter Tóth. Přiznal, že zorganizoval sledování novináře Kuciaka a desítek dalších reportérů.

Podle Tótha pak „nemá nejmenší pochybnosti“, že novinářovu vraždu vymysleli (a objednali) obžalovaní Marian Kočner a jeho známá Alena Zsuzsová. Středou pro tento týden končí hlavní líčení a pokračovat bude až v pondělí 20. ledna.

„Vidět to živě, slyšet to, o čem jsme dva roky psali, je velmi silná věc,“ říká na Plusu Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníku N. „V určitých momentech nepláče jen rodina (obou mrtvých), ale i novináři, protože se jich to týká osobně. Je to tak silné,… nepředstavitelné,“ dodává.   

Je to něco šíleného...

Někdejší šéf kontrarozvědky a bývalý novinář Tóth podle Kostolného „v soudní síni klidným hlasem říká, jak to dělal, klidně popisuje, jak do toho byli zainteresováni další, dokonce i soudce ústavního soudu… Jsme svědky věcí až za hranicemi lidské představivosti… Je to šokující, šílené až otřesné svědectví toho, kam až jsme se dostali,“ uzavírá.

Hosté speciálu: 
Pavel Hynčica, politolog
Matúš Kostolný, šéfredaktor Denníku N
Michal Vašečka, politolog z Bratislavské mezinárodní školy liberálních studií a think tanku Bratislava Policy Institute
Kateřina Havlíková, redaktorka Českého rozhlasu

Jak soudní dění komentují slovenští politici, přestože je už v únoru čekají volby? Jak důležité je svědectví Petera Tótha pro obžalobu nebo jaké zatím byly ty nejsilnější momenty v jednací síni? Ptal se Jan Burda.

Spustit audio

Související