Jaromír Tomeček: Marko

Třídílný dramatický příběh rázovitého mlynáře a pytláka, doslova srostlého s lesy a horami, v nichž žije. Čtenářsky několik desítek let nedostupný titul. Čte Tomáš Jirman.

„Zvláštnost Tomečkova zobrazení času spočívá v tom, že dovede do krátkého okamžiku soustředit celý smysl lidského života. Čas u něho probíhá v kruhu, tak jako v mytologii a ve folklóru. Tomeček vytvořil vlastně moderní mýtus přírody.“ Takto o prózách Jaromíra Tomečka psal literární historik Josef Hrabák.

Jaromír Tomeček složil svými texty hold krásám přírody Česka, Slovenska i Podkarpatské Rusi. Tematicky atraktivní a formálně bezchybně zvládnuté prózy byly často inspirovány vlastními zážitky návštěvníka a milovníka přírody. Tomeček dokázal na stránkách svých knih vytvořit dokonale iluzivní průhledy do divokého přírodního života. I proto čtenáři stále jeho knihy vyhledávají. Málo známá próza Marko je z roku 1967.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkuje: Tomáš Jirman

Zvuk: Hana Kovalová

Pro rozhlas upravil: Marek Pivovar

Režie: Marek Pivovar

Natočeno v roce 2009

autor: Simona Nyitrayová
Spustit audio