Jan Vávra: Kolik životů má Andrej Babiš?

12. červen 2019

Andrej Babiš již naznačil, jak bude vypadat jeho obrana. Tak jako vždy, když je konfrontován s nepříjemnými skutečnostmi, sáhl k čistému populismu.

Kontrolu rozdělování evropských peněz vydává za útok na ČR a naše národní zájmy. Podobně se vyjádřil i ministr zemědělství, který je rovněž sám v podezření z konfliktu zájmů. Audit kontrolující, zda byly dotace firmám jeho rodiny uděleny podle pravidel, označil za útok na celé české zemědělství.

Jiří Pehe: K čemu je Milion chvilek pro demokracii

Demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše z ANO a ministryně spravedlnosti Marie Benešové za ANO se podle pořadatelů zúčastnilo na 120 tisíc lidí.

Kritici demonstrací organizovaných iniciativou Milion chvilek pro demokracii nabízejí celou škálu argumentů, proč demonstrace údajně nedávají smysl.

Vydávat prospěch dvou soukromých firem, jejichž podnikání je více či méně postaveno na přijímání evropských dotací, za útok na celou naši zemi, to je samozřejmě čirá demagogie. Skalní voliči Andreje Babiše, kteří k němu mají citový vztah a pokládají ho za svého ochránce, mu samozřejmě uvěří a nebudou přemýšlet o zvrácené logice.

Jak se s tím vyrovná takzvaná mlčící většina, která nevidí v Babišovi ani spasitele, ale ani ho nepokládá za nebezpečí pro demokracii a posuzuje věci z hlediska svého prospěchu, bude záviset na úrovni celospolečenské debaty. Tedy i na tom, jak se k tomu postaví média. Proti demagogii je totiž potřeba znovu a znovu připomínat racionální argumenty a nespoléhat se na to, že lidé prostě nesmyslnost pochopí.

Vydávat vlastní zájmy za zájmy všech a zejména za zájmy národa, je oblíbeným trikem všech autoritativních vůdců. Babiš má navíc na své straně média, která buď vlastní, nebo mu jdou z nějakého důvodu na ruku. Boj o interpretaci obou auditů EK týkajících se rozdělování dotací v ČR se tak stane testem boje o náš kolektivní rozum.

Setrvat ve vysoké politické funkci

Petr Holub: Nejproblémovější země v Evropě

Premiér Andrej Babiš na schůzi vlády

Proběhl týden s audity Evropské komise a atmosféra v zemi se změnila, jak ji ještě podtrhla stotisícová demonstrace na Václavském náměstí. Podstatné na tom je, že změna má mezinárodní rozměr.

Jakkoli Babiš začíná vše svádět na EU – včetně deficitu rozpočtu vlastní vlády – a na neschopné a šikanující auditory, musí být s útoky na EU opatrný. Celý byznys Agrofertu je do značné míry postaven na evropských dotacích. Pokud by mělo z nějakého důvodu dojít k výpadku evropských peněz, byl by to pro jeho podnikání a příjmy závažný problém.

O tom, jak se bude rozhodovat, když dojde na skutečné dilema, před které ho staví evropská směrnice o střetu zájmů, lze jen spekulovat. Ačkoli Babiš šel do politiky především proto, aby si zajistil co nejlepší podmínky pro své podnikání, které je čím dál víc na státu a EU závislé, v tuto chvíli by své podnikání nejsnadněji zachránil, kdyby z politiky odešel.

Jindřich Šídlo: Mádl, Zagorka a miliony od Babiše

Jindřich Šídlo

Miloši Jakešovi jsme se smáli často a rádi – všechny ty jeho historky o bojlerech a hodné holce Hance Zagorové, co bere každý rok 600 tisíc, byly úžasné. 

Na druhou stranu náš premiér začíná mít řadu problémů s orgány činnými v trestním řízení. Zcela jistě se mu honí hlavou otázky, jak by dopadl, pokud by ztratil moc a auru nejmocnějšího muže ve státě. Do problémů s trestním právem navíc zatáhl i členy své rodiny. Setrvat ve vysoké politické funkci je pro jeho bezpečné přežití zásadní.

Babiš celý svůj podnikatelský život postupoval tak, že se odmítal s kýmkoli dělit a chtěl vždycky pro sebe všechno. Zatím mu to – i díky svérázným praktikám – jakž takž vycházelo. Ale teď se může dostat do situace, kdy se bude zachraňovat byznys závislý na dotacích i svoji nedotknutelnost, což úplně nejde dohromady.

Bude takříkajíc bojovat o všechno. To – jak víme z nejrůznějších historických paralel – není dobrá situace. Autoritativní vůdce, který má strach odejít, protože je to pro něho nebezpečné, může zatáhnout stát do nebezpečných vod.

Jan Vávra

V následujícím zmateném období bude tedy zcela zásadní jednak udržet celospolečenskou debatu ve věcné a racionální rovině, a potom dbát na striktní dodržování všech pravidel a nezávislé fungování naší justice.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio