Jan Potměšil: Vážím si každé vteřiny. Vím, že lusknutím prstu může být vše jinak

22. červenec 2015

Herec Jan Potměšil hraje na vozíku divadlo už 26 let. Stará se o rodinu a neopustil ani sport. V srpnu chystá s divadelním spolkem Kašpar představení na hradě Kašperk.

Jan Potměšil už vozík jako handicap při představení nevnímá. „Vše se zlomilo v roce 1992 při inscenaci Růže pro Algernon.“ Ve hře částečně seděl v posteli nebo na vozíku. „Jednou jsem vyjel ze šatny a divák mi říkal: Vy jste ten vozík neodložil? Připadal mu v té hře přirozený.“

Dnes paradoxně dává jeho vozík inscenacím špolku Kašpar další rozměr. „Třeba Richard. Místo, abych měl pod kostýmem molitanový hrb, tak jsem byl na vozíku. A možná to bylo pro dnešního diváka více pochopitelné.“

Kašpar na Kašperku

Jako každý rok i letos chystá spolek Kašpar sérii letních představení na hradě Kašperk. Tentokrát tam přivezou představení Othella a Romea a Julie. Jan Potměšil si zahraje otce Julie a v Othellovi hlavní roli.


Romea si nikdy nezahrál
Roli Romea zkoušel v úžasném překladu Josefa Topola. Přímo ze zkoušky role Romea 18. listopadu 1989 vyrazili při revoluci do ulic. Přišla osudová havárie, po které skončil na vozíku. Do premiéry zbývalo 14 dnů.

Kulisu představení na Kašperku tvoří prostor mezi dvěma věžemi v původním paláci bez střechy. Je to prý vynikající prostředí pro Shakespearovy hry. „Jednou okenními otvory vstoupila při představení mlha a vytvořila úžasnou atmosféru před rozhodující bitvou,“ vzpomíná.

Havárie mi dala poznání, že je život úžasný

Ve volnu si užívá jízdu na monoski, jakémsi lyžovém vozíku. „Lyžování je moje další vášeň. Několikrát jsme vyrazili s mladším synem na lyže do Železné Rudy a večer jsem měl představení.“ Právě se taky vrátil s rodinou z dovolené u moře, kde zkoušel katamarán, plachetnici i potápění.

„Na speciálním kole jsem tam ujel 380 kilometrů,“ chlubí se. Díky osudové havárii si prý uvědomil, že dostal šanci se vrátit. „Vážím si každé vteřiny. Vím, že lusknutím prstu může být vše jinak. Jsem rád, že můžu mít skvělou manželku a děti, práci, která mě baví.“

Kde můžete vidět představení spolku Kašpar? Jak bude trávit Jan Potměšil léto? Více uslyšíte v iRadiu.

autor: zk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.