Jan Petránek: Odzbrojení Sýrie do jednoho roku je nadlidský úkol

20. září 2013

Velmi oblíbený komentátor Českého rozhlasu Jan Petránek byl pátečním hostem. Komentoval hlavně situaci v Sýrii a postoj světa k útoku chemickými zbraněmi na civilní obyvatelstvo.

Sýrie
Jak Jiří Petránek komentuje vývoj kolem Sýrie, jejíž prezident konečně přiznal, že je v držení vlády Sýrie jsou chemické zbraně. "Jejich převzetí, případná likvidace, by trvala ale nejméně rok. Chemickým zbraním se říká atomové jádro chudých. Smlouvu o likvidaci a nepoužívání chemických zbraní podepsalo už 196 států a jen 10 z nich není z těch, kterých by se to týkalo. To jsou většinou malé ostrůvky nebo malé státy. Celý svět se zavázal likvidovat chemické zbraně. Také bylo včera velmi zajímavé, zasedání bývalých ministrů a premiérů, kterému se říká Valdajský klub. V poslední době se např. ruská strana postarala o to, aby všechna jednání byla volnější. A i tam se hovořilo i na toto téma, a je to všechno hodně otevřené."

Odzbrojení Sýrie?
"Američané mají přesné fotografické záběry Sýrie, na kterých je možné na silnicích identifikovat, že vedle křoviska byla vykopána jamka ve které je pravděpodobně nástražný systém. Svět velmi dobře ví, co se tam děje. Ale nikdo vám to na plná ústa neřekne. Stejně tomu tak je i s použitím chemických zbraní. Roztříštěnost těch sil je taková, že je nutnost se domluvit."
Dá se odzbrojení Sýrie stihnout do jednoho roku? "To je nadlidský úkol, a kdyby tam přišla jednotka OSN, tak nevím jak zajistit, aby na ně nikdo nestřílel, a to jak z vládní tak rebelské strany."

Své dotazy pište do našeho formuláře nebo na tento mail: jaktovidi@rozhlas.cz.


Redaktorem Čs. rozhlasu byl Jan Petránek už v letech 1951 - 1968, specializovaný na mezinárodní vztahy, kosmonautiku a strategii. Zahraniční korespondent v Indii, Pákistánu, SSSR, Vietnamu a Číně. Pro účast na vysílání Čs. rozhlasu proti sovětské okupaci v srpnu 1968 byl zbaven jakékoliv možnosti pracovat jako novinář. Pracoval plných 18 let jako topič v továrně MITAS v Praze až do listopadu 1989.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Jan Petránek
Spustit audio