Jan Hnízdil: Rakovina je doporučený dopis s černým pruhem. Člověče, tak už se zastav nebo tady končíš

16. prosinec 2011

Lékař Jan Hnízdil, který dokáže léčit „tak trochu jinak“, byl pátečním (16. prosince) hostem Dvojky ČRo a magazínu „Je jaká je“ hned po 9:00 hodině.

Podle Jana Hnízdila stále přibývá lidí, kteří jsou přesvědčeni, že jsou nemocní, ale různá odborná vyšetření nikde nic nenajdou, lékaři nad nimi kroutí hlavou. „Co pak s takovým pacientem? Jejich častou odpovědí pak je, že jsou simulanti, hypochondři nebo blázni.“ Dnešní dokonale vybavené medicíně se tak podle J. Hnízdila „jaksi nepovedli“.

Pacient a jeho nemoci

Základní rozdíl mezi tzv. komplexní a biologickou nebo vědeckou medicínou je podle J. Hnízdila v tom, že moderní medicína vychází z předpokladu, že každá zdravotní porucha má nějakou objektivní příčinu a my ji dokážeme pomocí nejmodernější techniky objektivně odhalit a následně působením zvenčí pacienta uzdravit. „A to je ten zásadní omyl,“ dodává Hnízdil.

Zahraniční statistiky podle něj ukazují, že téměř 40 % pacientů trpí tzv. funkčními či psychosomatickými obtížemi. "Výsledky jejich vyšetření jsou negativní, z pohledu biologické medicíny jim tedy nic není, oni ale přesto trpí. Zoufale bloudí po nemocnicích, jsou posíláni od jednoho vyšetření k druhému, ale odhalit příčinu jejich obtíží se nedaří. Léky ordinované doktory, kteří mají pocit, že něco předepsat musejí, jim nepomáhají, spíš vyvolávají různé potíže, které je nutí vyhledat další lékaře a užívat další léky."

Poslouchejte své tělo

„Ze studie také vyplynulo, že člověk tzv. somatizuje neboli ztělesňuje svoji složitou životní situaci. Člověk má nějaké životní starosti, žije ve stresu, neví s nimi rady a to, co on není schopen dělat vědomě, za něj za nějakou dobu začne dělat jeho tělo samo a nevědomě, nemocí.“


Pravidla našich předků, která všichni znáte a která platí dodnes:
Bolesti hlavy = má toho plnou hlavu
Bolesti zad = naložil si toho na bedra víc, než unese
Bolesti u srdce = má zlomené srdce

Nemoc je hlavně informace o životě pacienta

„Každá nemoc je vždy informace o tom, jaký člověk je, v jaké rodině žije, jaké má problémy, jestli je ve stresu, v jaké životní situaci se nachází. Pokud se seznámím s jeho životním příběhem, tak velmi rychle zjistím, proč a jakou *chorobou* onemocněl.“

Zdraví nemocní

„Jako mladý lékař jsem sledoval, jak se v tom obludném soukolí z celkem zdravých lidí zbytečně stávají pacienti. Když jsem se před 10lety začal zajímat o komplexní medicínu, pochopil jsem, že nemoc je třeba vidět v souvislostech, ne jen v biologických dějích."

Člověk není pouhá sestava buněk a orgánů, pospojovaná sítí cév a nervů. "Ne všechno můžete v lidském životě objektivizovat, statisticky vyhodnotit a převést do jazyka exaktní biologické medicíny. Poté, co jsem s komplexní medicínou začal, problém nevysvětlitelných chorob zmizel. Ukázalo se, že naprostá většina potíží je vysvětlitelná, pokud je lékař dokáže zasadit do souvislostí pacientova života.“

Co je rakovina?

Zcela jinak se moderní a komplexní medicína dívá také na onemocnění, které se mnozí z nás bojí jen vyslovit, tedy na rakovinu. „Mě se strašně líbily věty jednoho mého pacienta, kterého si dovolím citovat: *Každá nemoc je doporučený dopis. Rakovina je doporučený dopis s černým pruhem ve kterém se píše: *Člověče, znečistil jsi ovzduší, teď ho dýcháš, otrávil jsi vodu, teď ji piješ, jíš jídlo plné chemie, otrávil jsi mezilidské vztahy a teď v nich žiješ. Tak už se zastav nebo tady končíš."


Je to vlastně reflexe způsobu naší existence. Rakovina není útokem zvenčí. Lidské tělo, i za normálních okolností občas vyprodukuje buňku, která je odlišná, ale pokud je člověk v dobré formě a nemá oslabenou imunitu, pak ji samo zahubí.

Pokud je ale imunita oslabena, pak tělo napadne. V zahraničí komplexní medicína zkoumá, jaký faktor naši imunitu oslabil a v kombinaci s moderní medicínou pomáhá stimulovat samoozdravné procesy v lidském těle. Výsledky takovéto léčby jsou opravdu výrazně lepší.

Jak na stres?

Jak z rozhovoru vyplynulo, hodně našich nemocí pochází ze stresu. Jak se ho ale vyvarovat? Jde to vůbec? „Mnozí lidé dnes bohužel nejsou schopni uznat, že i ty nejvážnější duševní nemoci velmi často souvisejí s reakcí člověka na dnešní politickou situaci. Souvisí to s ekonomickou krizí, s kriminalitou, nezaměstnaností. Obrovská část lidí je jednoduše vystrašená."


A jaká je rada proti stresu Jana Hnízdila? „Čeká nás nesmírně těžké období, zásadní obrat hodnot. A jediná možnost, jak to ustát, je že se obejmeme a budeme držet spolu!“

Klasická medicína jim nabídne antidepresiva. Ty jim ale pomohou jen na chvíli, než se zhroutí úplně.“ Je prý zajímavé, že podle další evropské studie žijí nejspokojenější lidé v Dánsku, Norsku, Finsku, Švédsku. „To, co rozhoduje, proč jsou lidé spokojení je důvěra ve státní správu, vymahatelnost práva a dobré mezilidské vztahy. Tedy nikoli ekonomika, nikoli peníze.“

Pokud vás zajímá, co si Jan Hnízdil myslí o (nejen) českých politicích, jak vnímá svět kolem sebe a co nám všem radí, pak si poslechněte celý rozhovor se Stanislavou Lekešovou, který najdete na začátku tohoto článku.

autor: lup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.