Jan Flaška: Vánoce s V-krouhačem

21. prosinec 2022

Vánoce bývají příležitostí zastavit se a zavzpomínat. Nevím jak u vás, ale u nás se vždycky vzpomíná na nějaké předchozí Vánoce.

Tuhle jsem se třeba takhle zastavil a vzpomínal na dárky, co jsme si dávali pod stromeček čerstvě po sametové revoluci. Vyhladovělí čtyřicetiletým pobytem za železnou oponou, vyměnili jsme vaťáky a dráťáky za friťáky a kazeťáky.

Ty drahé a kvalitní jsme si dovolit nemohli, takže jsme vzali zavděk těmi, co z nich vystřelovaly knoflíky a z jejich reproduktorů se ozývalo uši rvoucí chrčení, zato ale byly vybavené spoustou barevných světýlek, takže co neuhrály, to dohnaly divokým blikáním.

Pár let nato k nám vtrhl teleshopping a přesvědčil nás o tom, že každý, kdo chce doma v kuchyni něco znamenat, musí vlastnit Börnerův V-krouhač. Možná i vám ještě někde jeden překáží. Je to taková plastová destička, ze které na všechny strany trčí ostré čepele a snaží se vás zranit. Ať ji uchopíte jakkoli, vždycky se o ni pořežete. Když ji dáte do pytlíku a zamknete do skříně, prořeže se ven, najde si vás a zraní.

Populárním dárkem býval i gymnastický míč. Dodnes je nepostradatelným doplňkem pro každého, kdo touží mít doma obrovskou hnusnou gumovou věc, co se kutálí všude po bytě, a kam se dokutálí, tam překáží. Když do ní v noci potmě narazíte, vysklí vám kredenc. Ten míč byl původně navržen jako cvičební pomůcka, jenže když chcete doma v pokoji provozovat gymnastiku, musíte k tomu mít dostatek prostoru, no a ten získáte právě tím, že z něj odstraníte ten gymnastický míč.

Zvlášť majestátně pak pod stromečkem vypadal rotoped. Rotoped je vlastně kolo bez kol a je určen každému, kdo si v létě rád udržuje kondici jízdou na bicyklu, ale v zimě, kdy jsou cesty namrzlé, si potřebuje někam pověsit prádlo. A vlastně i v létě. Jen jednou jsem viděl, jak někdo na rotopedu jede – bylo to na obrázku a už je to dávno. Co se pamatuju, na každém rotopedu bylo odjakživa rozvěšené prádlo.

Ale možná to bylo jinak. Nejsem moc spolehlivý pamětník. Další výrobky si totiž vybavuju jen matně. Kdysi se třeba prodávalo něco, co se jmenovalo Ultra Eat and Lose, ale už si nevzpomenu, co to bylo – bylo to dávno, v době, kdy jsem měl o dvacet kilo méně.

autor: Jan Flaška | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Flaška: Bít, či nebít

    Stýská se mi po době, kdy člověk tloukl přístroje, které nefungovaly. Například když můj dědeček telefonoval a ve sluchátku to moc chrčelo, párkrát ho omlátil o stůl.

  • Jan Flaška: Super tip na hyper výlet

    Kdybyste sháněli tip, kam na pěkný celodenní výlet, jeden bych pro vás měl. Ať už bydlíte kdekoli, je to tam od vás blízko a je tam krásně za každého ročního období.

  • Jan Flaška: Lesní moudrost na houby

    Je to zvláštní, jak některá slova fungují sama o sobě. Nepotřebují podmět ani předmět. Třeba takové „rostou“. Pokud jste Češi, je vám jasné, co roste a kde to roste.