Jan Fingerland. Po superúterý je jasno – bude to Trump. Nebo Biden

7. březen 2024

Tak je to jasné. Americké primárky sice ještě neskončily, ale už můžeme počítat s opakováním minulých prezidentských voleb, tedy střetem stávajícího prezidenta Bidena a bývalého prezidenta Trumpa. Tak docela stejná ale situace není.

Oba sice od počátku sbírají volitelské hlasy pro své stranické sjezdy, které je v létě definitivně označí za oficiální kandidáty příslušné strany, ale jejich cesta za tímto cílem není tak hladká, jak si možná představovali.

Čtěte také

Během volebního superúterý se rozhodovalo v obou případech v patnácti různých státech najednou, a jak Biden, tak Trump zvítězili v téměř všech.

Stranická podzemí

Ale ne úplně ve všech, a tam, kde vyhrávali, nevítězili tak drtivě, jak bychom mohli čekat. To se sice v nedávných dějinách dělo také, ale bylo to v případě, že se jednalo o nové uchazeče, kteří čelili silným protikandidátům. Tentokrát se jednalo o stávající nebo bývalé prezidenty, kteří by v této etapě už zdánlivě měli mít cestu k nominaci umetenou.

Biden se nemusel vyrovnávat se silným soupeřem – odstoupení jiného demokratického uchazeče, málo známého Deana Phillipse média sotva zaznamenala. Jde o to, že Joe Biden čelí vzpouře levicové části své strany zejména kvůli své podpoře Izraele.

Čtěte také

Mnozí z účastníků primárek se prezentovali jako „nerozhodnutí“, aby dali najevo, že jejich podporu Biden získá, jen pokud změní politiku. Prezidentovi hrozí, že pokud část demokratických voličů nedorazí z protestu k volbám, pomohou nepřímo Trumpovi zpátky do Bílého domu.

I Donald Trump si možná cestu k nominaci představoval hladší, je přece bývalým prezidentem a lidé jako DeSantis narazili na zeď a odstoupili už před superúterým. Ve hře ovšem zůstala Nikki Haleyová, a to ještě v době, kdy už bylo jasné, že nominaci získat nemůže.

Její setrvání v boji mělo být vzkazem zevnitř strany, že ještě pořád existují jiní republikáni než ti, kteří stojí za Trumpem. To, co se oproti minulým volbám změnilo, je zkušenost s útokem trumpistického davu na Kapitol a četné soudní spory, v nichž je Trump zaangažován. To jsou věci, které, jak se ukazuje, části republikánů nadále vadí a využili příležitosti, aby to dali najevo.

Čtěte také

Čas spojovat a hojit

Trump dostal od svých poradců za úkol usilovat o zacelení ran, místo toho útočil na Haleyovou, a i krátce poté, co už odstoupila z boje, se nezdržel nelichotivých poznámek. Je příznačné, že Haleyová Trumpovi popřála hodně štěstí, ale přímo ho nepodpořila, tak jak to udělal zmíněný Phillips v případě Bidena.

Trumpa sice nakonec jaksi z povinnosti podpořil odstupující dlouholetý lídr senátních republikánů Mitch McConell, který ho dosud kritizoval za jeho podíl na 6. lednu, ale to nemusí stačit.

Jan Fingerland

Trumpovi hrozí, že kvůli své nesmiřitelnosti o část umírněných voličů přijde a – na rozdíl od Bidenem zklamaných demokratů, kteří raději zůstanou doma – tito znepokojení republikáni dokonce Bidena přímo podpoří. Prezident už jim vzkázal, že jejich hlasy vítá. Bude zajímavé za osm měsíců zjistit, kolik z nich mu svůj hlas nakonec dá, do té doby se pravděpodobně ještě hodně stane.

Po tomto superúterý je tedy zřejmé, kdo bude kandidovat, ale o nic méně jasné, kdo v lednu vstoupí do Bílého domu hlavním vchodem, pokud možno bez násilí. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio