Jan Brabenec: „Vídeň je velkolepá, ale Praha je krásnější“

29. květen 2012

Dnes (29. května) jsme v dopoledním magazínu po 11:00 vyslechli rozhovor s uznávaným výtvarníkem Janem Brabencem.

Ve Vídni má svou galerii. Píše knihy, divadelní hry, ale především je výtvarníkem, který své představy a fantazie přenáší na kůži. Jan Brabenec, umělec rozkolísán mezi dvěma kultůrními metropolemi.

Češi, Vídeň a Galerie Jan Brabenec

„Vídeň je Vídeň, ale bez Čechů by to nebylo ono.“ To je název knihy, která právě vzniká v rukou J. Brabence. Rakouské hlavní město obývalo na počátku minulého století na 400 000 lidí, jejichž „obcovací“ řečí byla čeština. Český element je ve Vídni zakořeněn velmi hluboce a galerie manželů Brabencových k tomuto trendu svým dílem rovněž přispívá: „Snažíme se neustále pořádat výstavy českých umělců, zrovna zítra jedna taková probíhá. “ Atelier Jan Brabenec je v umělecké obci zaběhnutou značkou s třicetiletou tradicí. Unikátní díla vyvedená originální technikou lákají návštěvníky z celé Evropy. Běžnými zákazníky galerie na Spittelberggasse 7 jsou nejen Rakušané, ale např. i Holanďané, Rusové nebo Italové. Jak takový obraz, malovaný na kůži, vlastně vzniká? „Představte si, že člověk vezme kus kůže a použije ji místo papíru. Přišel jsem na to, že když kůži narovnám, je to pro mě vlastně malířské plátno. Nakreslím si, co bych tam chtěl mít a pak postupuji podle principů, které jsem si za léta tvorby osvojil. Kombinují principy dřevorytu, batiky a normální malby. Pak s tím dělám různé fígle a vyfikundace. Nakonec přidávám barvy a mnohdy se stává, že se obraz i podaří.“ S úsměvem nastínil J. Brabenec tajemství svých děl, z nichž je patrný nádech realismu, i přestože sám autor tíhne spíše k abstrakci, jak sám prozradil.

Umělcova inspirace

Logo

Nejen výtvarná díla, ale i texty J. Brabence jsou spojovány především s historickými reáliemi: „Ve svých pracích se snažím vycházet z historie. Osobně mě inspiroval např. osud Jana Václava Radeckého z Radče. Je to velice zajímavá postava českého vojáka, který je ve světe daleko známější než třeba Žižka. Přál bych mu, aby byl in memoriam více doceněn a nevzpomínalo se na něj pouze jako na potlačovatele národnostního hnutí.“ Českého šlechtice a rodáka z Jižních Čech proslavil především Radeckého pochod od hudebního skladatele Johanna Strausse.

Více nejen o tvorbě Jana Brabence si poslechněte v přiloženém audiozáznamu na začátku článku…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.