Jak zvládnout dálkový pochod a ultra trail? Jde to i bez speciálního vybavení a tréninku? Rady a tipy v Mistrovském kurzu Terezy Jandové

6. duben 2023

I chůze krajinou se může změnit v opravdovou vášeň. Samozřejmě že k několik stovek kilometrů dlouhým pochodům, tzv. trailům, se člověk dostává postupně. Ale i obyčejná túra nebo trek na Šumavě má své kouzlo. Tereza Jandová nejprve absolvovala cestu do Santiaga de Compostela, načež dálkovým trasám zcela propadla.

Mnoho lidí sní o tom, že vezmou batoh a vydají se vstříc modravým dálkám. Kdekdo chce zažít dobrodružství, jen neví, jak začít, jaké potřebuje vybavení, jak zvládnout fyzickou a psychickou přípravu. To vše se dozvíte v Mistrovském kurzu Terezy Jandové.

Vylíčit nepopsatelné

Proč se vůbec vydávat na fyzicky náročné putování s těžkým batohem na zádech? Proč opustit pohodlný gauč a vypravit se vstříc vrtkavému počasí?

„Popisovat pocity, které lze zažít na dálkové stezce, je trochu jako popisovat čokoládu někomu, kdo ji nikdy neochutnal,“ říká v úvodu svého kurzu Tereza Jandová. „Přesto se vám pokusím aspoň přiblížit, co takové dálkové chození přináší. A na vás už bude vyzkoušet, o čem ty týdny strávené na stezce skutečně jsou.“

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio