Jak zhubnout? Jezte pestře a pravidelně!

23. červen 2014

Krabičková dieta, bezpřílohová dieta, proteinová dieta, bezsodíková dieta nebo dieta bez soli. Rady, jak zhubnout, kolují na internetu jako planety v kosmu. A je jich stejně nekonečné množství. Kdo se v tom má vyznat?

Nevejdete se do plavek? Nezapnete pásek u kalhot? Recept je nasnadě: dieta. Za pár týdnů je ale vaše předsevzetí obvykle zapadané silnou vrstvou prachu. Máte výčitky? Nemějte! Krátkodobé diety totiž problém neřeší.

Podle dietoložky Karolíny Hlavaté je potřeba začít takzvaně od Adama. Co to znamená?

„Vyndat notes, centimetr a váhu a začít si zapisovat. Nejprve bychom si měli změřit obvod pasu a stehen, abychom zjistili, kde se nám tuk nejvíc usazuje. A pak začít vážit všechno, co dáme do pusy. Proč? Pro představu. Spousta lidí si myslí, že jablko nebo krajíc chleba váží pár deka. Ale není to tak.“

Jak na špeky a faldíky

Klíčem k úspěchu je podle ní pestrá a pravidelná strava. „Člověk nemusí být odborník na to, aby zjistil, že když celý den nic nejí a večer vymete lednici, je to špatně.“

A co skladba jídelníčku? Pomáhá jíst méně nebo vynechat přílohy? „Když chcete zhubnout tuk, a ne svaly, neomezujte maso a mléčné výrobky. Talíř si pomyslně rozdělte na třetiny: zeleninu, sacharidy a bílkoviny.“

Co je co

Sacharidy jsou důležitým zdrojem energie. Patří mezi ně třeba i pečivo. A to by se přece mělo při hubnutí vynechávat. Nebo ne? „Když chceme hubnout efektivně, nesmíme se ho vzdát, ale omezit. Místo dvou housek si dejte jen jednu.“

Čtěte také

Cukry, sladké nápoje, čokoláda a další sladkosti bývají problém. „Potíž je v tom, že nám chutnají a navozují dobrou náladu. Výrobci se nám snaží zavděčit a sladí až moc třeba mléčné výrobky.“

Bílkoviny představují maso, ryby, sýry, tvarohy a mléčné výrobky. Zeleninu bychom podle Karolíny Hlavaté měli dávat všude, kam alespoň trochu jde. Čerstvá je ideální.

Karolína Hlavatá a Daniela Brůhová

Stejně nebezpečná jako cukr je prý taky sůl, protože podporuje chuť k jídlu. Nepřímo tak souvisí s obezitou.

Vyvolává závislost. Stejně jako cukr. Denní dávku lze překročit lehce. Je skrytá na mnoha místech. Obsahuje ji nakládaná zelenina, ovoce, sýr, pečivo a dokonce i cereálie.

A co děti

Jak se jí vyhnout? „Dobrou alternativou jsou bylinky, česnek, cibule a koření. A dávejte pozor na děti. Napodobují nás. A když vidí, že si rodiče u stolu dosolují, začnou to dělat taky. Bez toho, aby napřed ochutnaly.“

Že školáci tloustnou čím dál tím víc, je proto, že mají nesprávné stravovací návyky. „Konzumují hodně slaných brambůrků, sladkých limonád a milují fast foody.“

Co jsou nenasycené mastné kyseliny. Které potraviny jíst? Jak správně kupovat ryby? Kde najít fundované rady o stravě? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Daniela Brůhová , eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.