Jak to vidí Václav Pačes - 13. dubna

13. duben 2012

Profesor Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky zasedl na křeslo pro hosta pořadu Jak to vidí hned po 8:30.

Václav Pačes je profesorem biochemie, nedávna byl předsedou Akademie věd České republiky a dnes působí jako profesor Ústavu molekulární genetiky Akademie věd České republiky.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes biochemik, profesor Václav Pačes. Dobrý den.

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Dobrý den.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Vědecká obec žije skandálem, který zní tak absurdně, že by se dal považovat skoro za nejapný aprílový žert. Grantová agentura oznámila, že kvůli rozsáhlé poruše úložiště dat musela zastavit a zrušit vyhlášené veřejné soutěže ve výzkumu a inovacích, nové veřejné soutěže vyhlásí v polovině května. Jak je to vůbec možné?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Ono to se také ptáme. Tak dneska se to ví, bylo výběrové řízení na nějakou novou IT firmu, která to zjevně nezvládla. Ale a celkem jako žádná velká tragédie to není. Lidé mají samozřejmě ve svých počítačích to, co podávali jako projekty na financování vědeckých výzkumů a až se to znovu otevře, tak to tam znovu se prostě bude dávat. Problém je ovšem to, co se s těmi daty stalo, je to teda možné, že třeba někde se objeví a potom je to velký problém, protože samozřejmě lze je vytunelovat v tomto případě teda ty myšlenky v nich, ale zejména bych řekl, že to je jenom taková poslední kapka špatné činnosti grantové agentury České republiky, která začala, když byl vysloveně politicky tam dán jako předseda, vlastně ani ne vědec nějaký politolog Petr Matějů. Já jsem u toho tenkrát byl, kdy on nebyl zvolen a na nátlak tehdejšího premiéra Topolánka tam byl dán. On je to takový trošku politický turista a chtěl do politiky a byl v různých politických stranách, no a teď teda mu dali tohohle toho pašalíka a opravdu ta Grantová agentura se tak zbyrokratizovala, otřesně úplně, že už lidi jsou naštvaný no a teď teda tato kauza tomu dodala ještě korunu. Tam třeba se začaly vypisovat činnosti po jednotlivých hodinách, co se dělá za ty grantové prostředky od 8 do 12 dopoledne, jestli se přemýšlí, nebo jestli šel někdo na toaletu, to samozřejmě trošku přeháním, ale v zásadě to takhle bylo a řada jiných. Tam byli jsme velmi roztrpčeni tím, že na základě drobných chybiček v nějakém čísle, nebo, že o pár řádků byla nějaká rubrika delší, než měla být, se vyřazovali velmi kvalitní projekty. Když jsem to srovnával s tím, jak to je v zahraničí, kde naopak právě úředníci zatelefonují těm žadatelům o ten grant a říkají jim, podívejte, tadyhle jste to vyplnil špatně, tak to předělejte a snaží se pomoct tomu tak, aby skutečně mohly být ty nejlepší projekty potom vybrány a financovány.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Není to ale celé podivné, proč se musí grantové soutěže kvůli technické chybě vyhlašovat znovu?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
No, protože se to všecko ztratilo, zřejmě se jim to všechno sesunulo celý ten informační systém, no a teď ho musí znova nastartovat, musí ho ověřit a protože ta data se ztratila, tak to ověření nějakou dobu zřejmě trvá, já sám tomu nerozumím, a vypíšou teda novou soutěž. Znovu říkám, to by byl skoro ten nejmenší problém. Daleko horší je, že je to jenom pokračování špatné činnosti Grantové agentury a myslím si, že zejména ten předseda by měl teda odstoupit.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
FameLab, Bavme se vědou. Tak to je soutěž pro mladé vědce, jejichž ta, nevím, jestli národní kola, zkrátka ta základní kola právě probíhají. Je to radost být předsedou odborné poroty?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Je to radost nepochybně. Já velmi rád chodím mezi studenty a teď myslím ne ty vysokoškolské, s těmi jsem samozřejmě ve styku denně, ale mezi ty středoškolské. Každý rok chodím na pozvání do gymnázií s nějakou zajímavou, nebo já si myslím, já snažím se, aby byla zajímavá, přednáškou a ten projekt FameLabs ten začal ve Velké Británii před několika lety a je to projekt, kde se, a tentokrát ale spíš vysokoškolští studenti a dokonce doktorandi, prezentují, prezentují své výsledky, je to časově omezeno, mají na to tři minuty, mohou si tam přinést nějaké pomůcky. A hodnotí se jednak ta vědecká náplň toho, ale také, jak to umí prezentovat pro veřejnost. Protože v Anglii si dobře uvědomují to, co tady myslím ne je zcela doceněno, že k tomu, aby vědci dostávali peníze z veřejných prostředků na svůj výzkum, tak musí veřejnost umět informovat o tom, že ty peníze jsou správně teda využívány k něčemu zajímavému nebo užitečnému. Prostě je třeba i veřejnost pravdivě a správně a srozumitelně hlavně ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Když to řeknu vulgárně, umět se prodat i v té vědě.

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
... no a tak a přesvědčit veřejnost, ano, peníze, které dostáváme z veřejných prostředků jsou správným způsobem využívány. A tady k tomu vlastně vedl ten projekt FameLab a k tomu se připojila řada dalších států, já nevím, dneska myslím už jich je snad přes 20, které tyto státy pořádají národní kola, my jsme byli jedni z prvních, kteří jsme to také začali dělat loni. No a teď ještě, abych dokončil, tak jsou u nás dvě kola. Jedno kolo je v Praze, druhé je ve Zlíně, z nich jsou vybráni finalisté a ti finalisté se sejdou letos v květnu v Dejvickém divadle v Praze, kde budou soutěžit a kde bude vybrán jeden ten vítěz a ten potom pojede do Velké Británie, co Cheltenhamu, kde se všichni ti vítězové z těch jednotlivých států potom zase utkají ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ten loňský vítěz tam slušně uspěl.

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
... náš ano, ten Michal Babič z Ústavu makromolekulární chemie, to je ten slavný ústav založený Otto Wichterlem, Akademie věd a ten skutečně loni v, ten to byl vítěz toho kola českého a loni Cheltenhamu získal první cenu, teda ne poroty, ale naopak diváků, tam se dává několik těch cen a on to úžasně uměl ty své výsledky vysvětlit a prodat a je to, on je to takový šoumen trošku, jo ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
No ta show je velmi, nebo to vystoupení je velmi podstatné, protože ti mladí vědci by měli pojmout, aspoň tak jsem to pochopil, svoji prezentaci zábavně. Co vás třeba letos, nebo teď ve Zlíně pobavilo?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
No, tam bylo výborné, protože se tam třeba ta jedna mladá kolegyně převlíkla za takovýho čerta a ukazovala určité chemické reakce, které právě mohou souvisejí s tím, že některé jsou špatné, některé dobré a pojala to tak trošku jako pohádku, nebo tam byly zajímavé, to zase bylo vloni, takové přístroje, kde opravdu se ukazovalo, jak molekuly jednotlivé mohou do sebe zapadat a byl na to udělán takový amatérský přístroj, který to báječně jako ozřejmil. Ono se to těžko vysvětluje slovy, ale dobře se to ukáže na nějakém přístroji.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ti mladí soutěžící vědci mají pouhé tři minuty na to, aby vysvětlili předmět svého bádání. Není to málo?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
No, není to málo, nebo respektive ono to je málo, ale oni se do toho musí vejít. A je to dobře, protože často se lidi rozkecávají, nejenom mladí, to v každý a známe to zejména u těch starších, že neumějí udržet myšlenku a prostě žvaní, žvaní, žvaní o ničem, vrací se zpátky k něčemu, co už řekli, tak tady je to za tři minuty třeba, aby velmi stručně a srozumitelně podali nějakou informaci o své práci nebo o nějakém úseku vědy. Je to výborné. U nás se to dělá v češtině zatím a ten vítěz potom má s profesionálními, bych řekl mediálními pracovníky ale z britské rady, ono celé je to organizováno Britskou radou u nás záštitu nad tím vzal předseda Akademie věd Jiří Drahoš, ale celé je to organizované Britskou radou a ta potom vyškolí toho vítěze, jak to má prezentovat v angličtině. Samozřejmě počítá se s tím, dneska už to je samozřejmost, že všichni ti soutěžící jsou samozřejmě schopni dobrou angličtinou prezentovat cokoliv.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A co úspěch v takové soutěži FameLab těm mladým vědcům přinese?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
No, tak už i u nás ti, kteří jsou ve finále a v tom finále uspějí, zas ale nevyhrají úplně, tak dostávají docela dobré dárky, třeba nějaký ten iPad, já už nevím, knihy, tak to jsou takové bych řekl, takové ty dárky, bych řekl fyzické. No ale kromě toho je to prestiž. Určitě to je prestiž, jestliže ten vítěz tady se dobře umístí potom v tom Cheltenhamu, kde teda jsou desítky, možná stovky těch soutěžících jo, tak je to určitě prestiž a oni možná nezískají tolik, ale získá Česká republika tím, že se dokáže prezentovat na takovém fóru.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Čestným hostem té soutěže ve Zlíně byl cestovatel, spisovatel Miroslav Zikmund. Stále ve svých 93 letech v plné kondici.

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
No, to bylo úžasné, já jsem ho osobně neznal, tuto legendu našeho cestovatelství. On tam přišel a já jsem úplně nadšen, víte, protože jak jste říkal, on ve svých 93 letech jednak už jak vypadá, on je štíhlý, rovný jako pravítko, chodí prostě, že byste nikdy neřekl, že už mu je přes 90 a navíc teda je v naprosto dokonalé psychické kondici. Ten, když mluví, tak to je, to je báječné to poslouchat, protože to má hlavu a patu, věty mají přísudek a podmět, abych tak řekl a je to hrozně zajímavé, takže já jsem byl opravdu poctěn tím, že dokonce mi tam věnoval knížku, já jsem si jednu přivezl ještě, aby mi ji podepsal a báječně jsem se s ním pobavil. A víte, tam jsem si uvědomil, jak přece jenom v tom dnešním politickém marasmu, možná ekonomickém, který je hodně také medializován a tak dále, že jsou chvíle, kdy člověk může být hrdý na to, že je Čech. Tady v diskusi s takovou osobností, jako je Miroslav Zikmund, tak najednou si uvědomím, sakra, máme tady takovéhle lidi. To je něco.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
On nás čas od času taky poslouchá, tak kdyby náhodou, tak teď zdravíme srdečně do Zlína ...

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Moc ho zdravím, moc ho zdravím ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
... se mu daří ...

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
... víte, já jsem taková zajímavá, zajímavý postřeh. Já jsem mu říkal, podívejte, přijeďte do Prahy na pozvání Akademie věd, uděláme tam nějakej hezkej program pro vás a budeme rádi, když vás tam budeme mít jako našeho hosta. A on mi říkal: Víte, pro mě by to znamenalo přece jenom několik dnů, možná řekl jako ztráty, nebo je nevím, ale já ještě dokud jsem mocen toho, co chci udělat, tak to chci udělat. Já prostě na to nemám čas. No, tak to je přece u 93letého člověka úžasné.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Kdo vás ještě naplňuje hrdostí na to, že jste Čech?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Aha, tak to je dobrá otázka. Já myslím, že to je fajn, že jste s tímhle přišel, protože znovu říkám, dneska je to hodně o marasmu i o takovém, já bych řekl, až frustraci, lidi jsou naštvaní, ne, že ne, politici naši si to neuvědomují, oni žijí v takovém jakémsi svém světě, ale to, že lidi běžně na ulicích, na vesnicích mají potíže a jsou naštvaní, to já vím a protože se mezi nimi pohybuji, rozhodně víc než ti politici, no a tak přesto ale je právě báječné, že někdy se člověk setká s někým takovým, jako třeba byl ten Miroslav Zikmund. Já jsem nedávno byl na přednášce pana profesora Martina Hilského, to je ten, který přeložil celého Shakespeara, nedávno to vyšlo v nakladatelství Academia a to taky je takový gentleman, který, když se člověk potom podívá na ty jeho překlady, tak zjistí, to není samozřejmě jenom překlad, to je přebásnění, to je umělecké dílo ten překlad sám je umělecké dílo ohromné, ohromné dílo a když o tom mluví, tak on všechno tak dokonale zná o tom Shakespearovi a samozřejmě nejenom o něm, celou tu historii té doby v Anglii a dalších prostě souvislostech, no tak to na mě taky moc zapůsobilo. No a nedávno jsem dokonce byl pozván, abych pokřtil CD našeho virtuóza houslového Jaroslava Svěceného, který nahrál už druhé CD Vivaldinos, vlastně s jazzysti, s jazzovými, s jazzmeny, a to je taky takový člověk, který je kamarádský, úplně bych řekl obyčejný, ale přitom teda úžasný virtuóz, který tu hudbu dokonale zná, dokáže jí zahrát právě například s těmi jazzmeny v trošku jiném, jiné poloze. Ona navíc je velký znalec houslí, prostě zná ty věci do detailu, dokonale. To je něco, co já si hrozně cením. To byl třeba můj tatínek, který, když něco znal, tak to znal prostě až do posledních detailů a zajímal se o to pozadí všeho možného, ať už to byla historie, nebo umění a to je také právě u Jaroslava Svěceného, on tady měl výstavu houslí, on je velký znalec houslí a vůbec těch strunných nástrojů. No a samozřejmě báječně hraje a myslím, že už jsem dokonce i tady o tom mluvil, že moje, můj nejlepší dárek k 70., který jsem dostal, bylo to, že přišel na tu takovou párty, kterou jsem dělal spíš s těmi odborníky, s odbornými mými přáteli a on tam přišel a docela tak spontánně nám zahrál překrásné skladby, tak to bylo výborné.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Když mluvíte o přátelích, neměli bychom na jednoho z nich zapomenout, nedávno nás opustil Antonín Vítek, popularizátor vědy, velký fanda kosmonautiky. Vy jste byli kamarádi. Jak na něho vzpomínáte?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
No, vzpomínám na něho se smutkem opravdu. To byl tak hodný člověk, tak nápomocný. On byl ten, který nás učil, mě, moje kolegy práci s počítačem, v době, kdy samozřejmě počítače vůbec nevypadaly tak jako teď, to byly ty úplné počátky, řekněme někdy já nevím, začátkem 80. let a on to znal, byl samozřejmě velikým znalcem kosmonautiky. On v roce 1969 komentoval tady přistání Američanů na Měsíci, já jsem v té době byl ve Spojených státech, tak jsem to neslyšel, ale všichni říkají, že to byla ohromná reportáž, kterou on s tehdejším ještě televizním pracovníkem Josefem Doubkem dělali. Mimochodem, když už takhle na to vzpomínáme, tak pro mě to byl také zážitek, protože já jsem zrovna byl na takové dovolené ve Spojených státech, někde jsme tábořili v Iowě, pokud si vzpomínám a tam vedle ve stanu byl Američan, který měl malou televizi a my jsme, on zrovna snad byl úplněk, nebo nevím, jestli, ale prostě ten Měsíc zářil na té obloze, my jsme se na něj dívali na ten Měsíc a vedle byla televize, kde jsme viděli, jak na tom měsíci sestupuje Armstrong a prostě celou tu misi na Měsíc. To na mě moc tenkrát zapůsobilo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pane profesore, jak se díváte na smysl osmiletých gymnázií? Ptám se proto, že vím, že jste se zúčastnil setkání Asociace ředitelů gymnázií ve Starých Splavech.

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Ano, skutečně, byl jsem tam pozván, vlastně ne ani poprvé a mě tohle moc zajímá. Ta, abych, protože já vám řeknu, já považuji dvě povolání pro společnost za takové nejvýznamnější, samozřejmě všechno je významné, ale vždycky jsem jako si říkal, že to je něco, co ta společnost potřebuje nejvíc, a to je lékař a středoškolský profesor. Středoškolský, a samozřejmě vždycky dodávám dobrý lékař a dobrý středoškolský profesor, ti špatní, ti naopak poškozují společnost, ale ten dobrý středoškolský profesor formuje vlastně naší budoucnost, když to tak vezme, to je ten, který dokáže přitáhnout mladého člověka v tom nejvnímavějším věku a také nejobtížnějším věku, v tom pubertálním věku, nebo postpubertálním, k něčemu ušlechtilému a když se to podaří, tak ten středoškolský profesor má ohromné zásluhy vlastně na naší budoucnosti. Takže já rád chodím znovu říkám i mezi ty středoškolské studenty, docela se tam vždycky cítím dobře, oni dokáží dávat ostré otázky na nějaké ty mé přednášky, to mám rád a také samozřejmě při té příležitosti mluvím s těmi středoškolskými profesory, no a byl jsem teď pozván na jejich schůzi asociaci, Asociace středoškolských myslím ředitelů gymnázií to byli, byli to ředitelé, přijel tam náměstek ministra, to už bylo myslím po abdikaci ministra, nevím, přijel tam Ivan Vilhelm, který také k nim promluvil, no a tam právě byla debata o vůbec budoucnosti osmiletých gymnázií a já jsem to nevěděl, že tady snad je jakýsi tlak na to, aby ta osmiletá gymnázia zase, nevím, jestli byla zrušena, ale rozhodně nejsou nějak obzvlášť preferována, to byl alespoň můj dojem a tam právě padlo mnoho dobrých argumentů pro to, aby takováto gymnázia naopak byla posilována, protože ta jsou to, která nejlépe mohou připravit mladého člověka pro vysokoškolské studium a případně i pro už vstup do života na přece jenom už v dobré úrovni vzdělání. Tak já jsem zastáncem dobře organizovaných osmiletých gymnázií. Samozřejmě je to trošku problém v tom, že ta výuka musí být směrována správně. Já to dneska nevím, jak to je, jsem si jist, že jak ty ředitele znám, tak ti jsou si toho vědomi a já mám velkou radost z toho, že právě oni se derou o to, aby se ne tady zvyšoval počet vzdělaných lidí, to taky je důležité, ale zejména jejich úroveň, a to je i na vysokých školách, aby tady byly vysoké školy co nejlepší a ne abychom jich tady měli těch absurdních, já nevím, dneska jich je snad 74, nebo 76, no to je pro náš stát, naší velikosti absurdní počet a aby spíš peníze, které se nedostávají na vysoké školy, byly směrovány na ty opravdu nejlepší školy, aby ti, kteří vyjdou, ti absolventi, kteří z těchto škol vyjdou, byli skutečnými vzdělanými odborníky.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Česká konference rektorů podá Nejvyššímu státnímu zastupitelství podnět s návrhem žaloby ve veřejném zájmu k Nejvyššímu správnímu soudu proti prodloužení akreditace právnické fakulty v Plzni. Co si o tom myslíte?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Tak já o tom mnoho nevím, ale jednu věc vím, že to velmi ten, ta celá záležitost poškodila bych řekl vysokoškolský stav a prestiž vysokých škol. Jestli opravdu tam docházelo k tomu, že se tam dávaly tituly, že ...

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Prodávali.

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
... že to, prodávali, tak je to hrozné a myslím si, že tady je v zájmu všech vysokých škol, včetně Západočeské univerzity, aby se s tím vyrovnaly nekompromisně. Na druhé straně je třeba vidět ale také ty studenty. Je zapotřebí zajistit, aby ti studenti mohli dokončit případně s nějakými diferenčními zkouškami, já nevím, někde, v Brně, v Olomouci, v Praze svá studia, protože nejsou to studenti, kteří tento stav zavinili, čili oni by neměli za to trpět. No, já pokud vím, tak pan ministr Dobeš měl v úmyslu prodloužit činnost té fakulty do doby, než dostudují ti, těch, ti, ti studenti, kteří jsou v prvním ročníku, ale že by neměli nabírat další, což je ale také problém, protože potom to bude znamenat, že tam bude, já nevím, kolik tam mají pedagogů a ti budou vlastně učit až v tom posledním ročníků pár teda právníků a jak se to bude platit a co budou vlastně dělat, čili ono to není nějak jednoduché do zorganizovat. Ale rozhodně teda se domnívám, že by vedení Západočeské univerzity s tímhle tím mělo udělat rázný řez.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Proč podle vás koalice otálí s výběrem nového ministra školství?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Tak ona snad, já to tak nesleduji, ale myslím si, že ona to nechává na Věcech veřejných, to byl vlastně pan Dobeš, byl ministrem politické strany Věci veřejné a ti by teda měli tam někoho jmenovat. Je tam ten problém s tím, že tam jsou ty velké škrty a to byl vlastně důvod možná jeden z důvodů, proč pan ministr Dobeš odstoupil a teď je otázka, jestli ten nový ministr, nebo dokonce se mluví o ministryních, mohou s těmito škrty dál prostě to, ty naplňovat ty vize Věcí veřejných.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V té souvislosti jako kandidáti, tak zaznívají asi tři jména, ale dnes jsem zaslechl čtvrté jako úvahu, že by mohl být právě už vámi zmíněný náměstek současného ministra školství Ivan Vilhelm, tím ministrem. Co si o tom myslíte?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Ano, tak Ivan Vilhelm je zkušený jednak pedagog, jednak vědec a administrátor, protože on byl rektorem naší vlastně nejprestižnější univerzity, Univerzity Karlovy. Je to člověk nesmírně takový poctiví, objektivní, řekl bych v tom nejlepším slova smyslu slušný. Já nevím, nejsem si jist, že na takovouto těžkou práci on je dostatečně razantní. Nevím. Nevím. Já jsem dokonce se přiznám, že jsem se divil, že toho náměstka přijal, protože mu bylo, muselo být jasné, že jde do jámy lvové, zejména, co se týče teda vysokoškolského zákona, to je velký problém a potom i čerpání těch evropských prostředků na projekty, které se vysokých škol velmi týkají. No určitě Ivan Vilhelm by byl rozhodně vhodným kandidátem, ale myslím si, že by to měl být přece jenom spíš takový razantnější politik.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Co říkáte na myšlenku, kterou podporuje třeba šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík, zrušit ministerstvo úplně, popřípadě radikálně ho zmenšit a třeba sport převést pod resort kultury?

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Víte, to rušit se může a převádět a spojovat se může, ale ta agenda musí stejně fungovat. Jestli je to pod jedním ministerstvem, nebo nějakým jiným, je celkem jedno, možná se ušetří nějaká stovka pracovníků, no, to nevím. To spíš, tak ano, je to možné, ale nejsem si jist, že to je zrovna to nejdůležitější v tuto chvíli. V tuto chvíli jde o to spíš stabilizovat ten systém, zejména pro čerpání evropských fondů, to je velký problém, tam pravděpodobně opravdu přijdeme o miliardy, možná dokonce desítky miliard, někdo mluví až o stovce miliard, o které přijdeme. To jsou velké peníze, zejména dneska, kdy se šetří, kde je to možné a kdy zároveň ale vyplývá, vycházejí na povrch nejrůznější tunelářské prostě penězovody, tak myslím, že ano, je možné mluvit o tom, že se zruší nějaké ministerstvo, nebo spojí, ale zejména je zapotřebí tu agendu stabilizovat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tolik v pořadu Jak to vidí pro dnešek bývalý předseda Akademie věd, biochemik, profesor Václav Pačes. Já vám děkuji a přeji hezký den. Na shledanou.

Václav PAČES, biochemik, profesor
--------------------
Děkuji. Na shledanou.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V pondělí uslyšíte komentátora Ivana Hoffmana. Vladimír Kroc přeje příjemný víkend a dobrý poslech dalších pořadů. Na shledanou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: vlk
Spustit audio