Jak to vidí Stanislav Bernard - 24. dubna

24. duben 2012

Spolumajitel a generální ředitel soukromého pivovaru usedl do studia hned po 8:30. Moderátorku Zitu Senkovou mj. zajímalo, zda promrhala česká pravice svou historickou šanci a nakolik byl důsledný její boj s korupcí.

Stanislav Bernard pracoval jako vedoucí oddělení technického provozu v TEXTIL Ostrava, jako místopředseda ONV pro ekonomiku, vedoucí odboru v ONV, později OÚ Opava, v letech 1993 – 1999 byl spolumajitelem rádia Vysočina. Od roku 1991 je spolumajitelem a generálním ředitelem pivovaru Bernard.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrý den. U poslechu Jak to vidí vás vítá Zita Senková. Dnes je naším hostem podnikatel Stanislav Bernard. Dobrý den do jihlavského studia.

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Dobrý den.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
V rozhovoru pro Českou pozici jste, pane Bernarde, mimo jiné kritizoval Nečasovu vládu, která nekoncepčně zvyšuje daně. Čím si to vysvětlujete, co vede kabinet k takovýmto krokům?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak především předpokládám, že k těmto krokům je vede to, že chtějí zmenšit schodek státního rozpočtu. Což je samozřejmě chvályhodná věc a je nutná věc, na druhé straně je zásadní otázka, zda to řešit především zvyšováním daní, protože daně samozřejmě, když se zvyšují, tak se snižuje výkon ekonomiky. A já jsem osobně přesvědčen, že takovéto zvyšování daní možná ani není nutné. Je tady problém především s korupcí a tento problém je potřeba řešit a jsem přesvědčen o tom, že ten objem peněz, které se ročně takto ztratí, rozkradou, chcete-li, takže se možná zrovna rovná schodku státního rozpočtu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě bych zůstala chviličku u té daňové politiky. Chybí té naší určitá vize, nebo jaká by měla být podle vás daňová politika?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak obecně jsem přesvědčen o tom, že daně by měly být především jednoduché a co možná nejnižší. Samozřejmě ten postup, jaký vláda volí, že například letos od 1. ledna zvýšila spodní sazbu z 10 na 14 % DPH a nyní zase hovoří o tom, že budou zvyšovat obě sazby o 1 %, tak tenhle postup mi rozhodně koncepční nepřipadá, protože nechci jenom kritizovat, ale když už musím zvýšit daně, tak je zvýším najednou a nebudu to dělat na x-krát, protože takovéto postupné zvyšování dělá problémy ve spoustě záležitostí. Například při dodávkách do obchodních řetězců a podobně, tam prostě vyjednávání o cenách je velice složitá věc. No a každá daňová změna to vyjednávání zesložiťuje.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Z České republiky podle agentury Čekia loni odešly za příznivějším podnikatelským prostředím více než tři stovky firem. Celkové číslo, necelých 12 tisíc společností, které ovládají vlastníci sídlící v některé ze zemí považovaných za daňové ráje, přitom zdaleka není kompletní. Tím motivem pro přesun nejsou ale jenom výhodnější daňové podmínky, ale stále častěji také právní jistota, nebo ochrana majetku a jeho správa. O tom také svědčí právě ty statistiky. Nejvíce českých společností vlastněných z daňových rájů, je jich 4,5 tisíc, má majitele v Nizozemí, kde jsou firemní daně srovnatelné s těmi tuzemskými. Vy jako podnikatel, pane Bernarde, máte samozřejmě každodenní zkušenost s tou realitou, jak vy vnímáte ty stávající podmínky pro podnikatele?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
No ...

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak se vám pracuje? Jaká je ta realita pro vás?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak my jsme na trhu více než 20 let, takže my už jsme do značné míry naučili v tomto prostředí přežívat. I když to mnohdy není jednoduché, mnohdy jsou změny v předpisech nebo zákonech takové, že samozřejmě to neusnadňuje rozhodování. Jeden příklad si vzpomínám velmi dobře, kdy například se vstupem do Evropské unie páni poslanci vymysleli to, že se bude z vratných obalů platit daň z přidané hodnoty, tam žádná daň z přidané hodnoty nevzniká, pokud si posíláte s odběratelem sud nebo bednu. Nicméně vymysleli to a udělalo to obrovské problémy v obchodním styku, kdy vlastně všichni velkoobchodníci měli pocit, že přijdou o část svých peněz z toho titulu, že vlastně měli na skladě naše obaly a najednou z toho měli odvést DPH, nebo lépe řečeno, by přišli o tu, řekněme, pětinu. Nakonec se nám to povedlo vyřešit, ale byl to týden, kdy jsme týden nedělali nic jiného, než jsme vlastně jednali s těmi velkoobchodníky, s daňaři, s právníky. Nakonec se nám to povedlo vyřešit, ale to jsou situace, které by absolutně nemusely nastávat a které jenom zesložiťují život.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zdraví vás prostřednictvím našeho formuláře na webu dvojky paní Jiřina, přeje vám hodně úspěchů a ptá se, jestli můžete zvýšit dodávky, chutná jí zejména nealkoholické pivo.

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak naše firma má samozřejmě udělanou studii rozvoje, takže my máme možnost postupně zvyšovat naši kapacitu. Momentálně jsme zainvestovali v posledních letech hodně peněz do kapacit a do rozvoje kvality a do úspory energií, takže odpověď zní: Ano, můžeme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy jste také řekl, cituji: "Jakmile jsou lidé na něco hrdí, přece to nebudou sami ničit. Míra zlodějiny je menší tam, kde mají lidé svou zemi rádi." Myslíte tedy, pane Bernarde, že se mnozí tady v Česku chovají vlastně k naší společnosti a sami k sobě macešsky? Není to přece jenom kontraproduktivní?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak já jsem přesvědčen o tom, že se chovají především sobecky, protože hledí na vlastní prospěch a v případě, že jim to ten, ta absence řekněme kontrolních mechanismů umožňuje a ona jim to bohužel dlouhodobě umožňuje, tak vlastně s pocitem jakési beztrestnosti jsou schopni se skutečně postarat o to, aby si nakradli dostatek peněz a to potom samozřejmě demotivuje celou společnost a je to strašně drahé.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
To zdravé klima znáte vy velmi dobře z vaší vlastní firmy. Jak se vám jej podařilo vytvořit, nastavit jasná pravidla hry, nebo to je právě ten klíč?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Určitě. Lidé musí cítit, že se s nima hraje férově. Oni vycítí velmi rychle, pokud v těch vztazích existuje nějaká nesprávnost, neférovost a podobně. A na druhé straně, pokud dlouhodobě cítí, že řekněme vedení firmy se k nim chová otevřeně a že s nimi diskutuje o věcech, které prostě se jich týkají a v žádném případě to nemusí být vždycky jenom vylepšování podmínek, skutečně primární předpoklad je, že lidé musí cítit, že s nima hrajete rovnou hru. No a vlastně nám se povedla jedna věc ve firmě, že my jsme před několika lety tady lidem, našim lidem možnost, aby si sami zvolili své firemní hodnoty a celý ten proces trval zhruba rok a půl, ono se to dalo vymyslet za několik hodin v kanceláři a říct lidem: budeme se řídit tím, tím a tím, budeme k sobě otevření, budeme, já nevím, mít vysokou míru důvěry, pozitivity, zodpovědnosti a podobně. Nicméně to by nikdo nevzal a tak, když si to mohli naši lidé vymyslet sami, což udělali a trvalo jim to, říkám, dohromady asi rok a půl, protože to bylo mnohakolová záležitost, lidé dávali návrhy, my jsme to jenom slučovali a podobně a pak sami lidé si zvolili, které firemní hodnoty pro ně budou platit. No a já dneska tvrdím, že tady tento proces byla naše nejlepší investice, kterou jsme za celých těch 20 let udělali. Protože to obrovsky vyčistilo vztahy ve firmě a skutečně pomohlo to jakémusi, řekněme, otevřenému, přátelskému prostředí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak nastolit přátelské otevřené prostředí ve společnosti? Neměl by mít tyto ambice, jak jste je právě popsal, pane Bernade, protože opravdu to může prospět opravdu všem. Možná je to příliš idealistické, ale každý podnik, firma, společnost.

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak, jak nastolit takovéto prostředí v celé zemi? To je samozřejmě obrovská otázka a vůbec ne jednoduchá. Jsem přesvědčen o tom, že především potřebujeme pár jasných osobností se zdravým selským rozumem, osobností, které budou konzistentní, které nebudou, řekněme, krást a budou mít jasno v hlavě, kam tato společnost má vést, pár jakýchsi řekněme pozitivních případů, nebo příkladů se objevuje, vidím určitě pozitivní změny na v novém vedení pražské radnice a která byla známá jako vysokou mírou klientelismu a korupce. A skutečně se tam řada věcí změnila, netvrdím, že to je ideál, ale určité pozitivní signály vidím. Ale jak říkám, je to velmi nejednoduchý proces.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Vládní koalice si za svůj cíl stanovila boj proti korupci. Co se jí, pane Bernarde, dosud podařilo, co proti bujení korupce opravdu udělala? Jak to vidíte?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tady budu asi hodně kritický. Já osobně to cítím tak, že tato vláda se označila jako vláda protikorupční a pokud se na to budu dívat řekněme z praktického hlediska, tak moje hodnocení bude velmi kritické a jsem bohužel přesvědčen o tom, že tato vláda proti skutečné korupci a zlodějině udělala strašně málo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Nebyla důsledná? Nebo, co víc byste očekával?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Očekával bych skutečné a konkrétní kroky, očekával bych to, že se postupně uvolní ta zamrzlá, řekněme, sféra kontroly, která, kterou představují soudy, státní zastupitelství, policie, kde spousta případů je vlastně odloženo a spousta případů, jejich vyšetřování jde velmi ztuha. Nakonec prostě se na ně postupně zapomene a vůbec se třeba ani nedostanou k soudu a tak dále. Těch případů je strašně moc a myslím si, že toto je největší problém naší dnešní společnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Za pravdu vlastně vám dává také audit Transparency International. Minulý týden tato společnost zveřejnila analýzu. Vyplynulo z ní, že soudy v korupčních případech rozhodují dost odlišně, často měřily dvojím metrem, jednou dají starostovi za 1,5 milionový úplatek 5 let natvrdo, exsenátorovi ODS Novákovi za 34 milionů jen podmínku a pokutu. Jak je toto možné?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
No, tak já nejsem znalec na oblast soudů, ale jak je to možné? Především bych se já rád zeptal, jak toto možné? Soud je samozřejmě nezávislá instituce a musí být nezávislá. Na druhé straně můj osobní pocit je, v mnoha případech soudy rozhodují ne zcela, řekněme čistě, ale mnohdy tam cítím za tím něčí zájem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podle právničky Transparency International Radky Pavlišové je to především kvůli chybám, které udělali už na začátku každé kauzy policisté, jejich nadřízení, státní zástupci. Myslíte si, pane Bernarde, že nemáme dostatečné zákony na to, aby úplatkářství mohlo být účinně stíháno a trestáno?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak já jsem osobně přesvědčen, že zákonů máme v podstatě dost. Ne, že by všechny byly dokonalé, určitě třeba zákon o státních zakázkách, který byl nedávno novelizován, tak měl být novelizován mnohem důkladněji, přibylo tam byrokracie v tom zákoně a na druhé straně tam chybí zcela to, že vlastně tam je zásadní problém v existenci anonymních akcií, které nejsou nikde zalistovány. Jsou skutečně anonymní a ty pak umožňují samozřejmě jakousi, jakýsi, jakousi míru poměrně pohodlnou míru korupce. Nicméně k vaší otázce. Já jsem bytostně přesvědčen, že zákonů máme dost. Problém je v jejich vymáhání. Kdyby byla skutečně řekněme vůle, tak určitě stávající zákony umožňují postihnout konkrétní případ zlodějiny.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Lidé se ptají, jak je vůbec možné, že korupce u nás dosáhla takových obludných rozměrů? A vůbec nejde jenom o nejvyšší patra politiky, ale de facto o různé vrstvy společnosti. Také to tak cítíte?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Cítím to velmi podobně. My jsme jako společnost obrovsky tolerantní ke korupci obecně. Skutečně i ve, já nevím, ve 4. třídě fotbalových soutěží se uplácí rozhodčí, aby zapískal tak, nebo onak. Ta společnost je skutečně k tomuto problému obrovsky tolerantní a jak jsem už řekl, bere to naděje, naději lidem a stojí to obrovské peníze. Když se ptáte, mě osobně, jak to vnímám. Tak bohužel jsem přesvědčen, že to vzniklo už za minulého režimu, kdy vlastně stát rovnal se komunistická strana a lidé měli pocit, že pokud okrádají stát, tak vlastně okrádají komunisty a to jim nepřišlo nijak nemorální. Do určité míry je to pochopitelné, protože komunisté tady způsobili totální nesvobodu a tak dále. Těch problémů byla celá řada. Lidé zde nemohli cestovat a říkám, těch problémů bylo mraky. Nicméně správná námitka určitě je, že od revoluce uplynula už spousta, spousta let a ten problém vlastně se neutlumil, naopak vyeskaloval. Takže říkám, ten základ byl, řekněme, dán už v minulém režimu. Nicméně ten vývoj v této oblasti je velmi negativní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Policie včera požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání poslance Věcí veřejných Otto Chloupky k trestnímu stíhání. Důvodem je podezření z přijetí úplatku. Jsou případy, o kterých se píše, mluví, jen špičkou ledovce, jak se mnozí obávají?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
No, já se obávám taky, že je to spíše špička ledovce. Existuje strašná spousta případů, o kterých se zatím nehovoří. Ony se třeba objeví za nějaký čas v médiích. Ale jak říkám, v médiích se objevuje strašná spousta případů a zásadní problém je to, že ty případy se nedotahují do konce.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní Věra Bosáková z Prahy vám velmi fandí, fandí Nadaci proti korupci ...

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Děkuji.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
... cituji z jejího e-mailu: "Doufám, že v této bohulibé činnosti pokračujete i nadále?" S otazníkem. Pokračujete?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Jinak děkuji za přání a pokračujeme, samozřejmě. Tento týden máme opět správní radu fondu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Jaké aktivity další třeba plánujete právě v nadaci?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak nadace už vlastně za zhruba jeden rok své existence zaznamenala poměrně hodně konkrétních aktivit. Od ocenění pana Michálka, který vlastně doložil korupci na ministerstvu životního prostředí pod ministrem Drobilem, paradoxně podotýkám, že tento pán je dneska šéfem volební kampaně ODS, to bych řekl, že je takový signál prostě, že jak jakým způsobem se tady s těmito případy zachází. A je to velmi negativní signál. Je vidět, že tato strana vůbec nepochopila nějakou situaci a není tam žádná sebereflexe. Když se ptá paní, co připravujeme dál, tak my jsme vlastně kromě tady těchto případů ocenění konkrétních lidí, tak jsme doložili vlastně naprosto propracovaný způsob korupce a vyvádění peněz z Dopravního podniku hlavního města Prahy, tam jsme doložili x způsobů, jakým se ty peníze odtamtud mohly a vyváděly. Poslední takový případ, který jsme vlastně opět doložili a který jsme, ve kterém jsme podali trestní oznámení, je na pana ministra Drábka, na jeho náměstka Šišku, podali jsme podnět Úřadu pro hospodářskou soutěž, šly dopisy z našeho fondu na Evropskou komisi a generálním ředitelům Microsoftu a Fujitsu a v neposlední řadě se v tomto případě tímhle tím případem bude zabývat Nejvyšší kontrolní úřad. Týká se vlastně toho, že toho slavného problému s informačním systémem pro výplatu sociálních dávek, kdy asi většina lidí tuší, že tady byl plně funkční informační systém, který se vyvíjel 18 let, stál obrovské peníze, několik miliard korun a najednou vlastně naprosto netransparentním způsobem na ministerstvu práce a sociálních věcí bez výběrového řízení bylo zadáno vlastně dodávka nového informačního systému. Asi většina lidí zaregistrovala, jakým způsobem tento systém nefungoval po novém roce, kdy na úřadech práce, kde se tyto dávky vyplácely, tak vlastně docházelo ke kolapsům. A hlavní problém je ten, jak jsem řekl, samozřejmě ministerstvo má právo vypsat, řekněme, nebo objednat nový informační systém, pokud by to bylo užitečné, oni tvrdí, že je, my tvrdíme, že vůbec ne a ten problém skutečně spočívá v tom, že ministerstvo tak udělalo bez jakéhokoliv výběrového řízení. My máme k dispozici dodatky k těm smlouvám, které existují na dodávku toho nového informačního systému a možná většina lidí pochopí, když řeknu, že ten informační systém není objednán jako celek, ale je dodáván ve formě takzvaných konzultačních hodin, konzultačních prací. To znamená dodavatel nenese vlastně záruku za to, co dodá. Jinými slovy, je to jakási černá díra, do které se, do které je možné neustále pumpovat další a další peníze. To je prostě naprosto nepřijatelný postup, který tady toto ministerstvo zvolilo a jak říkám, podali jsme trestní oznámení a podali jsme podněty na všechny úřady, které by se tím mohly a měly zabývat. A doufám, že v tomto případě dojde k nějakému konkrétnímu dotažení do konce.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Podmíněný trest pro pana Bártu za uplácení svých kolegů a tříleté vězení pro pana Škárku, který od Bárty peníze přijal, aby se ho pokusil zdiskreditovat, znamenají podle českých komentátorů jistý, někteří dokonce psali o historickém průlomu. Jak vy to vidíte, pane Bernarde?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Tak mě ty komentáře svým způsobem smutně baví, protože já jsem přesvědčen, že takováto rozhodnutí soudu by měla být naprosto normální a nevidím v tom nic výjimečného. Samozřejmě na druhé straně velmi oceňuju, řeknu, odvahu toho soudce, který rozhodl takto, takto jasně a takto konkrétně. Vidím to asi tak, jak říkám, mělo, takovéto rozhodování soudu by mělo být naprosto, naprosto běžné.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Konstatuje v Jak to vidí podnikatel Stanislav Bernard. Když jsme hovořili o korupci, kromě morálky je tu také ještě aspekt ekonomický, vůbec ne zanedbatelný. Nakolik to rozkrádání přijde, co všechno se promrhalo? Vy už jste to vyčíslil.

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
No já už jsem to vlastně v tom dneska v tomto rozhovoru zmínil, řeknu to ještě jednou. Nikdo to neví zcela přesně, protože to se ani nedá absolutně přesně spočítat. Nicméně vedeme o tom spousty diskusí, dá se to odvozovat z celkového objemu státních zakázek, který dělá zhruba asi 600 miliard korun, odhaduje se, že z toho zhruba 20 % může být naprosto reálně rozkradeno, to znamená se bavíme o nějakých 120 miliardách korun. Říkám, těch diskusí vedeme spousty a cítím to zhruba tak, že nejenom čistá zlodějina, čistě ukradené peníze, ale i značná míra nehospodárnosti ve státní sféře určitě k tomu přispívá také. A můj soukromý odhad je, že zhruba vloni byl schodek státního rozpočtu asi 145 miliard korun a můj odhad je, že ta míra zlodějiny a nehospodárnosti může zhruba se rovnat tady tomuto schodku. Samozřejmě je to můj odhad, nemusí ho všichni sdílet, ale zkrátka jsem přesvědčen, že ten objem je obrovský a kdyby se skutečně výrazněji omezila prostor pro korupci, tak zřejmě by nebylo ani nutné tolik zdvihat daně a tak dále.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Samozřejmě nejde jenom o peníze, byť jsou to enormní částky, jak již jste právě vyčíslil. Došlo samozřejmě i ke ztrátě důvěry občanů v politiku, v politiky. Jak vysoké jsou tyto ztráty? Ty asi také stěží vyčíslíme.

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Ty bych dal určitě na první místo. Protože jakmile dochází ke ztrátě důvěry, pozbytí hrdosti na vlastní zem, tak potom nastává takový jakýsi marasmus, kdy lidé nemají naději, nebo nemají pocit, že by to mohlo lepšit. A to bych řekl, že je takové to nejhorší, ta nejhorší škoda, kterou tento zlořád řekněme, nebo tahle ta záležitost přináší.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Promrhala současná koalice Petra Nečase svou šanci? Má vůbec ještě nějakou šanci?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Já bych nechtěl jenom kritizovat. Určitě i v té vládě vidím určité pozitivní snahy. Tady bych asi zmínil pana ministra Pospíšila, který jednoznačně měl zájem a má zájem něco s tím dělat. Na druhé straně určitě řada lidí si všimla, když vlastně teda odvolal pana Rampulu a pak nezávislý soud řekl, že to odvolání nebylo platné, takže pan Rampula se vrátil do své funkce, no a najednou se vlastně pod panem ministrem Pospíšilem začala třepat židle. To znamená místo, aby ho jeho premiér podržel, mám na mysli konkrétně Petra Nečase, tak vlastně začal zmiňovat něco ve smyslu, že pan ministr tuto situaci ne zcela dobře zvládl a tak dále a takže říkám, vidím tam i pozitivní příklady. Na druhé straně nevidím tam snahu tyhle lidi podpořit. Další člověk, kterého hodnotím pozitivně ve vládě, je určitě pan ministr Heger, který se snaží se zdravotnictvím něco udělat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Co může politice a politikům opět navrátit důvěryhodnost? Jak ven z krize morálky?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Určitě chybí a potřebujeme velmi silnou osobnost, morálně silnou a morálně konzistentní, která bude mít, jak říkám, jasnou vizi a když jsme se bavili o zvyšování daní, tak pokud je vůbec nutné, tak to udělat s jasným cílem a udělat to najednou. A ne neustále něco měnit. Na druhé straně samozřejmě, že jsou naprosto nezbytné určité reformy a úspory. Bez těchto kroků tak či tak by naše ekonomika nebyla dlouhodobě stabilní.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Kdo by měl, pane Bernarde, vůbec vstupovat do politiky? Často se o tom vedou diskuse. Jaké předpoklady, respektive kompetence by měl politik mít? Právě u procesu s Vítem Bártou se často ozývaly hlasy typu: Byl potrestán, protože si spletl politiku s byznysem.

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Já bych především řekl, nebo začal bych tu odpověď tím, kdo by do politiky vstupovat neměl.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak kdo ne?

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Zcela jistě by to neměli být lidé typu pana Sobotky, myslím tím teďka šéfa sociální demokracie, který vlastně do politiky vstoupil prakticky ihned po škole, takže z každého jeho vystoupení cítím, že ten člověk nemá životní zkušenosti, těch případů tady bylo mnohem víc a takže říkám, především by do politiky neměli jít lidé přímo po škole, kteří nemají praktické reálné zkušenosti s reálným životem. No a kdo by do politiky vstupovat měl? Tak tam jsem přesvědčen, že by to měli být lidé, kteří zaprvé už si dokázali vydělat peníze, aby nebyli na politice, řekněme, finančně závislí a kteří zároveň dokázali už něco skutečně v praxi předvést. To znamená, dokázali být úspěšní. Protože ono to není jenom s politikou. Když někoho přijímáte do firmy, tak především se zajímáte, co ten člověk už v životě za sebou má a nemusíte ho mít jako myslím co do délky praxe nějak hodně, ale musí být za ním vidět konkrétní výsledky. Takže to platí jak řeknu pro přijímání do firmy, tak určitě i pro přijímání, nebo pro volbu lidí do politiky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak to dnes viděl podnikatel Stanislav Bernard, spolumajitel rodinného pivovaru. Děkuji za vaše postřehy a přeji do Jihlavy krásný den.

Stanislav BERNARD, podnikatel
--------------------
Já děkuji také a přeji všem hezký den a hlavně pohodu.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
--------------------
Zítra v Jak to vidí od půl deváté přivítáme neurochirurga profesora Vladimíra Beneše. Zita Senková přeje příjemný den. Na slyšenou.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Stanislav Bernard
Spustit audio