Jak to vidí Ivan Hoffman - 7. května

7. květen 2012

Valorizace důchodů a postihy za přípravu léků z konopí. To byla některá z témat, které jsme probírali s komentátorem Ivanem Hoffmanem. Řeč byla také o srbských parlamentních volbách a politické situaci u nás.

Před rokem 1989 působil Ivan Hoffman jako fotograf, písničkář a spoluvydavatel samizdatu. Po roce 1989 pracoval v Lidových novinách, Rádiu Svobodná Evropa a také Rádiu Alfa. Od roku 1994 působil jako publicista a komentátor Českého rozhlasu.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Pořadu je také věnována samostatná nová webová stránka, která obsahuje i další zajímavé informace jako např. životopisy hostů, fotogalerie a samozřejmě i archivy textových přepisů. Najdete ji např. klikem na tento odkaz.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Hostem pořadu Jak to vidí je dnes komentátor Deníku a spolupracovník Českého rozhlasu Ivan Hoffman. Dobrý den do Zlína.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Přeji hezké ráno.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil. To je věta, která padla v Poslanecké sněmovně z úst poslankyně TOP 09 Gabriely Peckové, když zdůvodňovala nižší valorizaci důchodů. Jak to zní tvým uším?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, zní mi to strašně a mám pocit, že tato paní poslankyně, o které jsem nikdy ani nevěděl, že existuje, se zviditelnila tak, že teď už se na ní doopravdy, doopravdy nezapomene. Ten její, ta její úvaha o tom, že vlastně důchodci, senioři zpravidla už nemívají nákladné materiální potřeby a že vlastně to, čím bychom jim udělali větší radost, je, že si jich všimneme, že budeme bojovat proti jejich sociálnímu vyloučení, že je budeme mít více rádi a že jim budeme naslouchat, tak to sice zní zajímavě, ale podle stejné logiky by i politici, kteří jsou rovněž vyloučeni, taky se s nima nikdo nebaví, nikdo je nemá rád, tak také bychom je vůbec nemuseli platit a místo toho je zahrnutou zájmem, začít jim naslouchat, a to znamená, jestli to myslí vážně, tak přestane brát plat, protože to, co potřebuje, je zamezit tomu sociálnímu vyloučení. A to samozřejmě ti poslanci nikdy neudělají. Oni, oni uvažují, jak prostě vysvětlit nějaká, nějaká svá dogmata a v tomto případě na to mají doplatit senioři. Doopravdy s tím vůbec nelze souhlasit, to, to je potřeba rovnou říct, že, že ta argumentace je naprosto zvrhlá.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
A nemůže to být jenom nešťastně formulovaná myšlenka? Ona je to totiž lékařka, která prý celý život se seniory pracuje, takže je zná, i takto argumentovala.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Ano, to řekla, já jsem to samozřejmě slyšel, četl jsem tu její zpravodajskou zprávu k vládnímu návrhu několikrát s očima navrch hlavy. No, prostě ta tam vůbec v tom neměla, neměla být v tom poslaneckém sboru. Ona vůbec nepochopila, co je úkolem zákonodárce. Měla zůstat v té ordinaci a povídat si s těmi seniory a tam by byla velice platná a na dobrém místě.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Šetřit na těch, kteří se nemohou bránit, je velmi ubohé. To řekl poslanec ČSSD Antonín Seďa. Faktem je, že se vláda snaží krátit úplně všude, nebo ne?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Tak jak vidíme, na sobě moc nekrátí. Prostě to, co by od nich člověk očekával, je, že nastavějí nějak parametry toho hospodářství takovým způsobem, aby, aby se republice dařilo, ale sami prostě nejsou schopni mezi sebou se domluvit, jestli mají jít cestou, anebo cestou prorůstových opatření. Většinu z toho, co udělají, vyhodnotí potom i ekonomové, kteří jim radí, jako naprostý chaos, jako, jako věc nepromyšlenou, jako upřednostňování krátkodobých opatření před těmi, které by dlouhodobě něco řešili. To znamená, že oni ani v rámci té vlastní filozofie nejsou konsekventní a důslední a neuvažují racionálně. A to nemluvím o tom, že, že se snaží udržovat při životě systém, který už je vlastně mrtvý a nesmyslný a který stejně do budoucna nic neřeší. Ale ani to neumějí.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Tvoje aktuální glosa v Deníku má velmi smutné téma. V textu zakázaný lék píšeš o tom, že příběh paní Brodské, která byla léta šikanována státem za to, že si vyráběla léčivé přípravky z konopí, má ten nejhorší možný konec.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Ta paní se, se nakonec rozhodla s životem skoncovat. Předcházelo tomu 10 let šikany od úředníků, kteří jí dali do stejné kategorie jako kteréhokoli feťáka nebo drogového dealera nebo narkomana. Přitom ta paní pouze hledala způsob, jak se zbavit bolesti, jak, jak vytvořit preparát na základě návodu, které si přečetla z marihuany, z konopí, který jí subjektivně i pomáhal. Měla o tom od doktora potvrzení, že, že jí to teda subjektivně pomáhá, zacelovaly se jí rány na nohách. Říkala, že bez té masti by ty nohy měla dávno amputované. Toto všechno bral na jedné straně v úvahu soudce, který, který jí pravidelně osvobozoval, a na druhé straně policisté a někteří státní zástupci, já si myslím, že bychom měli znát konkrétně i přesně jména, adresy a telefon, abychom si s nima mohli popovídat, jo, tak ti jí neustále prostě dokonce ty její preparáty, které jí pomáhaly, přišli a sebrali tu její mast. Ona si pak neměla ty, ty rány čím mazat. No, to když slyším, tak to mi jde normálně mráz po zádech. Já mám pocit, že civilizace má, má obecně takový charakter šikany, kdy smyslem omezování lidí je buďto docílit jejich poslušnost, podřízení vrchnosti, anebo, anebo jde o to je nějak ekonomicky ovládnout, zotročit, docílit toho, aby se na nás dalo vydělat. To znamená, my si nemáme co připravovat nějaké přípravky, my máme prostě kupovat to, na čem vydělávají farmaceutické společnosti. Ve chvíli, kdy uvažují naši zákonodárci o tom, že by konopí, když už teda se prokázalo, že doopravdy také léčí kromě toho, že někoho zdroguje, tak, tak když už uvažují o tom, jak zlegalizovat na léčebné účely použití této, této byliny, která mimochodem ty svoje léčebné účinky má od vzniku světa podle mého, tak, tak vymýšlejí, jak některým firmám dát licenci, na základě které jim potom milostivě povolí, by oni teda ty masti vyráběly, zase jenom z předepsaných rostlin předepsaným způsobem, to znamená, že vlastně někomu dohodí kšeft. To je jediný způsob, jak oni dovedou prostě něco legalizovat, že na tom někdo jiný vydělá, jo. Prostě to, že by řekli, ať si na zahrádce každý pěstuje to, co potřebuje a to, co uzná za vhodné, protože je to soudný, svobodný člověk ve svobodném světě a když mu to pomáhá, buďme rádi a gratulujme mu k tomu, tak prostě kvůli, kvůli tomu nebezpečí šíření drog, se to těmto lidem zakáže. No, tak jakmile prostě státní zástupce není schopný rozeznat člověka, kterého něco bolí, který, který je nemocný a který potřebuje si zahojit rány, od narkomana, no, tak takový člověk podle mě vůbec nemá co být státním zástupcem. Jeho rozlišovací schopnost je tak nízká, že na tom místě vůbec nemá co dělat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V sobotu odpoledne prošel Prahou průvod za legalizaci marihuany. Na to se díváš jak?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, tak do takového průvodu bych určitě nešel, protože to je přesně ten, ten problém. Tam za marihuanu a její legalizaci s odůvodněním, že má léčebné účinky, protestují lidé, kteří jsou naprosto zdraví, kteří žádnou bolest ani nemoc nemají, kteří se jenom potřebují dostat do nějakého zvláštního stavu, vyvolat si nějaké halucinace, což nepovažuji za nic, za nic pěkného, anebo potřebného, anebo, nebo dokonce společensky užitečného. To je, já jsem proti jakékoli legalizaci drog, protože si myslím, že to je opět jenom budování závislosti, na které někdo potom výborně vydělává. Ale ti lidé, kteří ztratí nad sebou vládu, schopnost se na sebe podívat a sami o sobě rozhodnout, neboť už propadnou prostě nějaké závislosti, tak, tak ti jsou vlastně také trpící, jenom v tom je ten problém, že jim to kouření marihuany ten, ten, to zdraví na rozdíl od té paní Brodské nepřinese.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ono se hodně diskutuje o tom, jestli třeba takové ty společensky tolerované drogy jako je třeba alkohol, nejsou možná nebezpečnější a závislost na nich větší než právě u té marihuany.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Je to tak. Určitě. Vlastně všechno, na čem člověk, co člověk užívá bez míry a stane se na tom závislý a potom vlastně dojde k rozpadu osobnosti, tak, tak vlastně je cosi, co asi by společnost ve svém vlastním zájmu, v zájmu svého přežití měla regulovat, měla umět prostě proti tomu se nějak postavit a nějak proti tomu čelit. Tam totiž nejde o svobodu, tam jde o svévoli a tohle to umět rozlišit, je právě to, to základní bez čeho nemůžeme jít dál.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Velmi liberálním postojem k marihuaně bylo vyhlášeno Holandsko a teď od 1. května si turisté v Nizozemsku už legálně marihuanu nekoupí. O čem to podle tebe svědčí?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Tak já nevím. Já jsem byl v Holandsku jenom jednou a sám jsem si tam nekupoval, nějak mě to nenapadlo, takže to nevím, ale možná to svědčí o tom, že, že i Holandsko je součástí celé té velké eurobyrokracie a asi někdo jim prostě pohrozil, že za to dostanou pokutu. Já si to neumím nijak jinak vysvětlit, protože jsou země, kde kupodivu, i když ti občané se vůči nim postupuje benevolentně, tak toho až tolik nezneužívají. Ono o Holandsku se říká, že to je země, která si může dovolit takovýto naprosto liberální přístup, já nevím, k drogám, k eutanázii a to je víc takových příkladů proto, protože stále jsou tam takové strašně silné protestantské kořeny, kde, kde ti lidé tradičně vlastně té volnosti nezneužívají a jsou disciplinovaní, jsou pořádní, co samozřejmě ten obraz se mění tím, jak Evropě je cílem přistěhovalců, který přinášejí nové kulturní pohledy, anebo nové způsoby života a tak dál. Takže ta tradiční společenství jsou konfrontována s něčím jiným, ale přesto to Holandsko je možná proto tak liberální, protože je tak konzervativní.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Já teď budu pokračovat bez zdánlivé návaznosti, ale myslím si, že i tady se dá určitá paralela najít. Bývalého olomouckého řidiče MHD Romana Smetanu asi netřeba představovat, stačí říct, že sedí ve vězení za tykadla. Ministr spravedlnosti oznámil, že v jeho prospěch podá stížnost na porušení zákona, požádá o přerušení trestu. Proč to podle tebe už neudělal dřív?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Tak on říká, že reaguje na, na návrhy, které mu přicházejí kromě jiného od Helsinského výboru, od různých iniciativ, ale zřejmě i od jednotlivců, a to znamená, že on je jakoby nikoli politikem v této kauze, ale tváří se, že jenom pošťákem, který dává prostě ten podnět, který dostal o kus dál. To je jediná jeho možnost, protože on je členem Občanské demokratické strany, která jediná zažalovala pana Smetanu za zničení svých plakátů. On pokreslil i plakáty jiných politických stran, ale ty zřejmě byly inteligentnější, anebo bystřejší a pochopily, že prostě je potřeba oželet pár plakátů a nejít do sporu, který je předem prohraný a na kterém se dají ještě poztrácet politické body. Ale já myslím, že ministr Pospíšil patří k těm, k těm, k těm chytřejším politikům, kterými, kterými tady disponujeme. Možná, že je to i tím, že má brýle, jo. Já je mám taky a prostě si myslím, že lidé, kteří mají brýle, jsou, jsou trochu lepší, i mezi sociálními demokraty třeba my je bližší pan Sobotka než mnoho těch jiných, protože má brýle, no, tak si to nějak vysvětluju.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Hned odpoledne si skočím do optiky. Ale.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Stačí čočky koupit.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Pochybuji, že Nejvyšší soud dokáže rozhodnout dřív, než dojde k uplynutí trestu. Není to potom jenom prázdné populistické gesto?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
On říká, že je potřeba vyjasnit vztah mezi poškozováním majetku a mezi právem vyjadřovat politický názor. No, a v tom má asi pravdu, v tom by se pořádek měl udělat, protože to, že někdo pokreslí plakáty, pardon, já se omlouvám, tak asi je spíše přestupek než trestný čin. Prostě to, to člověku dá rozum. A pokud on zaplatil vyměřenou pokutu, to znamená, nahradil tu škodu, tak pak bazírovat ještě na tom, aby odpracoval nějaké, nějaké veřejné práce, anebo aby šel do vězení jenom kvůli tomu, aby, aby prostě byl teda adekvátně potrestán, exemplárně, výstražně, tak to je asi docela nesmysl. Navíc je potřeba si uvědomit, že, že on to, co udělal, tak vyjádřil názor mnoha lidí, kteří rovněž mají pocit, že s tou politikou není něco v pořádku a že ta volební kampaň není, jak bych to řekl, nositelem nějakých myšlenek, anebo nějakých ideí. Prostě ta hodnota těch billboardů je čistě manipulativní. Oni mají informační hodnotu naprosto nulovou. Tam se nám nesděluje nic, co bychom potřebovali vědět k životu, to znamená, že on zničil něco, co samo o sobě bylo bezcenné, co je dokonce zbytečné a co by se vlastně mělo i těm politikům zakázat, protože je třeba si uvědomit, že ty, že ty plakáty, kterými nás tady ohlupují, tak oni je platí z našich peněz. To nejsou jejich peníze, to jsou peníze, které nám předtím vybrali z peněženek. To znamená, že.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Promiň, Ivane, mně se to zdálo jako pěkná tečka, tys chtěl ještě něco dopovědět.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Ano, a měl jsi pravdu, byla to hezká tečka a já jsem zbytečně ještě začal mluvit dál.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V Evropě byl tento víkend volební. Podle našeho zpravodaje Martina Dorazína srbské parlamentní volby skončily zřejmě remízou mezi proevropskými liberály a nacionalisty v tom smyslu, že zatím se neví, kdo bude mít možnost sestavovat vládu. Podle agenturních zpráv tedy zřejmě demokratická strana Borise Tadiče vítězí nad opozičními konzervativci Tomislava Nikoliče. Rozdíl mezi oběma stranami byl v jednu chvíli 0,1 %. Ti dva jmenovaní se potom střetnou ve druhém kole také prezidentských voleb. Máš k tomuto nějakou glosu?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, já, já bych rád upozornil na to, že země, které jsou na prahu Evropské unie, ještě v ní nejsou, tak si toho společenství, toho klubu vyvolených váží zřejmě daleko více než ti, kteří už v té Evropské unii jsou. A najednou mají pocit, že Evropskou unií není to společenství, ale že to je ta evropská byrokracie, že to je nadvláda nějakých úředníků, kteří si dělají, co chtějí. A my prostě jsme v jakémsi jejich područí. Ten, ten srbský případ je jiný. Oni ve chvíli, když se usiluje, když usilují o členství do Evropské unie, tak usilují o místo rovnoprávného člena se všemi ostatními. Pro ně je to i satisfakce po tom, co se událo v nedávné historii, že teda patří mezi, mezi civilizované národy a nikoli někam mezi, mezi barbary. To znamená, tam já si umím představit, že stále i když momentálně Evropa prožívá krizi a krize eurozóny a krize eura a já nevím čeho, tak pro země, které v té Evropě nejsou, stále, stále platí za, za tábor jakési stability, jistoty, no, a chtějí být s námi.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Těsné to bylo i ve Francii. Hollande zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb před Sarkozym nakonec o 4 %. Evropa se na nás dívá, to řekl Francois Hollande a v tom má jistě pravdu. Chce totiž mírnit dosud prosazovanou politiku rozpočtových škrtů a klást větší důraz na růstová opatření. Co to může znamenat pro Evropskou unii?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, tak je to trend. My budeme svědky podobných výsledků i v dalších zemích a má to velmi jednoduché, podle mě teda odůvodnění a to totiž, když se slibuje občanům, anebo slibovat občanům krev, pot a slzy, tak to má logiku ve válce, jo, po smrtelné epidemii, po živelné pohromě, ale v době hlubokého míru prosazovat utahování opasků, to je od politiků vlastně trestáním občanů za vlastní chyby. No, a to může akceptovat pouze člověk, který je naivní, anebo, anebo, anebo mu to málo myslí, jo. To, to prostě nemá vysvětlení. No, a bude postupně zřejmě přibývat zemí, ve kterých lidé upřednostní politiky, kteří řeknou, že je i jiný způsob, jak dát Evropu do pořádku, než přenést veškeré náklady na, na lidi, kteří prostě to nekormidlovali, kteří to neřídili, kteří tím pádem ani nenesou na tom, čemu se říká dluhová past, anebo dluhová krize, anebo krize eura, odpovědnost. Tu odpovědnost doopravdy nesou ti, kteří prostě dostali mandát k tomu, aby řádně ty svoje země a celé to společenství spravovali. Pokud tak nečinili, tak nelze prostě za to potrestat někoho jiného. To, to prostě takhle lidé cítí a proto ty změny budou určitě následovat při každých dalších volbách a všude tam, kde lidé prosazují škrty, teda politické strany prosazují pouhé škrty, tak, tak budou prohrávat.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
V Řecku to dosud vládní nebo ony vládní proevropské strany v parlamentních volbách neudržely většinu, čili nemohou sestavit vládu. Co to zase bude znamenat pro, pro Řecko, pro eurozónu, pro sedmadvacítku?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
No, tak my jsme, všichni se tady díváme zvenku na Řecko a čteme takové novinové titulky, jak se tam rozhoduje o euru, které je ohroženo, o krizi eurozóny, ale ve skutečnosti jsou ohroženy, to se musí podle mě stále připomínat, pouze úroky a úroky z úroků pro spekulanty, kteří nic pozitivního ani hmatatelného nevytvářejí. V Řecku těžce ztratily tradiční dvě strany, socialisté a konzervativci, čili vidíme, že to nebyl pravolevý spor. Prohrály strany, které označovaly samy sebe a všichni je označovali jako proevropské, ale pro Řecky samotné se staly stranami protiřeckými a dokonce protiobčanskými. To znamená, tady doopravdy se neřeší pravolevý spor, jestli se pohybuje kyvadlo tam nebo, nebo jinam. Tady se řeší zásadní dilema, jak, jak vůbec v budoucnu řešit hospodářské poměry a jak, jak nakládat s penězi a jak vlastně vnímat peníze, jo, zda znovu jako prostředek směny, anebo jako zboží, které se kupuje, prodává, tiskne, vymýšlí, já nevím. To, tohle ta je ta základní otázka. No, a Řekové odmítají prostě být jakýmsi převodovým nějakým pokusným králíkem nebo já nevím čím, na kterém si prostě zkoušejí finanční spekulanti, jak daleko je možné prostě zadlužit někoho za účelem potom jeho vysávání z placení úroků a úroků z úroku. Je, znovu, Řekům, Řekům je to jasné, ale my, my prostě stále jako kdybychom to nechtěli pochopit, z té veškeré pomoci, která do Řecka plyne, neuvidí ti Řekové ani euro. Všechny ty peníze automaticky okamžitě jdou na takzvanou nějakou dluhovou službu nebo na něco. Bankám na, na jejich půjčky, které prostě v minulosti daly na naprosto nemravný lichvářský úrok a na to mají prostě Řekové doplácet. Ukazuje se, vždycky se prostě objeví nějaká taková zpráva, jak si tu Řekové žijí nad poměry, jak neplatí daně, jak si ti bohatší kupují luxusní auta. A když si potom dá někdo prostě tu práci, to se stalo v Německu, na základě toho Němci je nenáviděli, prostě říkají, že my tady platíme prostě hrozné daně a v Řecku mizí v kapsách všelijakých, co si kupují drahá auta. No, a pak si někdo dá tu práci a zjistí, kolik se prodalo Porsche nějakého typu, prostě nějakého drahého auto do Řecka a ukáže se, že, že jich vlastně ani nebylo moc, že si je skoro nikdo nekoupil. No, protože z jednoho příkladu se udělá zobecnění, stane se, stane se něco, co se vezme jako, jako, jako nějaký generální případ pro, pro všechny Řeky, ale, ale přitom si koupil auto jeden nebo dva. No, to je, to je přesně o tom. Tady se vytváří psychologické nějaké podhoubí pro, pro něco, co funguje úplně jinak.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ale do řeckého parlamentu se dostali i neonacisté, to je alarmující, ne?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
To je alarmující a to je přesně ono. Když se někdy kreslí taková ta pomyslná politická, jak bych to řekl, takhle, politické strany je možné znázornit na přímce, anebo na kružnici, no, a když je vezmeme na kružnici, tak tam ti radikálové k sobě mají vlastně strašně blízko, praví i leví jsou, jsou na tom kruhu úplně u sebe. To je logické, to tak i bude. A je zvláštní, že si politici neuvědomují toto nebezpečí, protože pochopitelně ve chvíli, když jsou lidé nespokojení, tak potom jakýkoli populista s čímkoli přijde, tak mu lidé naslouchají. To by se samozřejmě ale nestalo v situaci, kdyby tradiční zavedené strany postupovaly odpovědně a dělaly politiku pro lidi.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Se zajímavou aktivitou přišlo 90 evropských intelektuálů, kteří jako varování před ztroskotáním Evropské unie sepsali manifest. Vyzývají v něm k položení nových základů Evropské unie zezdola a propagují projekt Evropského roku dobrovolnictví pro všechny. Ve zkratce řečeno, zaměstnanci všech profesí by mohli rok pracovat ve kterékoli zemi Evropské unie. Text otiskl, pokud vím, Respekt ve svém aktuálním čísle. Co si o tom myslíš?

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Já k tomu nejprve řeknu, že já jsem naprosto přesvědčen o tom, že Evropa má šanci a já jsem přesvědčený Evropan a vždy budu. Ale nemyslím to tak, že, že bych věřil v Evropu, kterou je možné nadiktovat shora. Doopravdy věřím v Evropu lidí, kteří žijí na tomto kontinentu, spojují je nějaké dlouhodobé tradice, vyrostli ze stejné křesťanské kultury, vyznávají podobné etické principy. A my prostě k sobě tady na tom kontinentu patříme. Po období, kdy prostě co chvíli byla nějaká válka, kdy se lidé mezi sebou hádali, žijeme v dlouhém období míru a já bych byl rád, kdyby to tak i zůstalo. A pro mě Evropa je především mírový projekt. To je projekt přátelství lidí, jejich zájem jednoho o druhého, nikoli nějaký společný byznys, společný kšeft, který navíc se prostě nedělá pro jednotlivé lidi, ale kdy, kdy na těch Evropanech někdo najednou vydělává. Má najednou jednu velikou cílovou skupinu, které něco prostě prodá ve velkém. To pro mě Evropa není, jo. To znamená, že každý projekt, a tenhleten se mně zdá dobrý, jít někam, podívat se, jak to tam vypadá, poznat ty lidi, najít, najít si k nim cestu, to se nedá na turistické cestě za dva dny. A pak o tom říct dalším. To je podle mě právě to obnovení Evropy zdola, jak, jak to asi je míněno. A ono taky prostě jinak než zdola se nedá udělat nic. Všechno, demokracii lze zachránit jedině zdola, nějaké slušné mravy, taky prostě to nemůže nikdo nikomu přikázat, to lidé sami musí cítit, že, že to tak chtějí. Jí prostě věřím v lidi.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Píše nám taky Otto Nývlt z Náchoda. Ptá se, on je to další e-mail, já se pokusím to říci v kostce. Pravice neustále straší lidi, že pokud se dostane do vlády ČSSD společně s KSČM, tak tu nastane totalita. Zničí se demokracie. Podle mého tu demokracie už dávno není, obzvlášť potom, co chtějí poslanci snad i zakázat stávky. A ptá se, jestli opravdu by nastala totalita, pokud by vládli komunisti společně s ČSSD.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Já myslím, že ne, že, že a navíc mám pocit, že ve všech zemích, když se podíváme, tento argument postupně lidé přestávají akceptovat. Dokonce nedávno jsem viděl takovou diskusi o slovenské politice na slovenské televizi, kde, kde prostě byl nějaký analytik, který řekl, že letos pravice na Slovensku prohrála proto, protože lide poprvé přestali brát vážně takové ty argumenty, že jsme menší zlo. Přestali brát tu politiku menšího zla, že, že nakonec sice to děláme hrozně nešikovně, občas i kradem, ale furt jsme menší zlo, tak volte nás, jo. To tak prostě není. Navíc ty strany, které, které, myslím teda parlamentní, ony sice se vůči sobě vymezují, ale já si stále myslím, že ony nesou společnou odpovědnost, protože pokud vím, že chodím do toho parlamentu a ty ostatní strany dělají něco špatného, podporují korupci, tunelují tu republiku, vyvádějí veřejné peníze do kapes svých kamarádů, známých, sponzorů a já to vidím, jsem tam s nima každý den a přesto tam chodím a beru plat, tak nesu spoluodpovědnost. Pro mě by důvěryhodný byl politik, který řekne - já, když vás vidím, co vy děláte, tak tady s váma nemůžu být, složím teda ten mandát, odcházím. Ten by, ten by u mě okamžitě získal, bych řekl, to je zajímavý člověk, ten teda zřejmě doopravdy nechce výt s těmi vlky, jo.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
My tu tuhle tu otázku a tu myšlenku budeme muset dokončit zase příště za týden 14. května. To byl.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Já musím být slušnější příště.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Ano, pan komentátor Deníku. Díky a na shledanou.

Ivan HOFFMAN, komentátor Deníku, spolupracovník Českého rozhlasu
--------------------
Ahoj.

Vladimír KROC, moderátor
--------------------
Zítra bude hostem pořadu Jak to vidí Daniel Herman, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů. Vladimír Kroc se loučí a přeje příjemný poslech dalších pořadů.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: iho
Spustit audio