Jak si správně vybrat opalovací krém

1. červenec 2014

Nemažete se příliš? A víte, co přesně značí údaj o voděodolnosti u opalovacích krémů? Poradí vám Ondřej Jánoška z dTestu.

Správný opalovací krém bychom si měli určit podle typu pleti. Čím světlejší, tím delší ochranu před UV zářením potřebuje.

„Pokud je na obalu uvedeno, že je krém voděodolný, neznamená to, že se po koupání už nemusíte mazat,“ upozorňuje Ondřej Jánoška. Výrobce tím říká, že nás takový opalovací krém chrání i ve vodě. I tam totiž proniká ultrafialové záření. Po koupání byste ale měli krém opět použít.

Dětské krémy

Mezi dětskými opalovacími krémy a krémy pro dospělé není podle Jánošky žádný výrazný rozdíl. Takže i když jsou na tubě dětské obrázky, krémem se můžou mazat i dospělí.

Čtěte také

V přípravcích pro děti by se výrobci měli vyvarovat používání některých potenciálně rizikových látek. Ne vždy to ale platí.

K takovým látkám patří například různé alergeny nebo takzvané endokrinní disruptory – látky, které mohou narušit hormonální systém. I zde platí obecné doporučení: číst složení na obalu.

Dávkování

Pokud použijete příliš velké množství krému, vystavujete svou kůži ve větší míře také působení zmíněných potenciálně rizikových látek. Odborníci radí použít na tělo dospělého člověka kolem 35 gramů opalovacího krému (asi 6 čajových lžiček).

Časopis dTest přinesl srovnání celkem 16 opalovacích krémů pro děti. Laboratorní testy u nich prověřily například UVA a UVB ochranu, dále ochranný faktor či voděodolnost. Výsledky ukázaly, že drahý výrobek neznamená automaticky kvalitní výrobek.

Které krémy patří mezi nejlépe ohodnocené, si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autor: Barbora Krupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.