Jak nejlíp odstranit mastný flek, skvrny od ovoce, červeného vína nebo čokolády? Radí chemik z VŠCHT

Odstraňování skvrn. Host: prof. Ing. Jan Šmidrkal, Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT. Moderuje Tereza Stýblová
Skvrny na textilu, které mohou být nejrůznějšího původu, často běžným praním neodstraníme. Jak na ně? Jaká je jejich chemická podstata, a co na ně z tohoto pohledu funguje? Čím odstranit nečistoty ze stolování jako je červené víno, mastný flek, skvrny od ovoce či čokolády? Zabírají rady našich babiček na použití soli, citronové šťávy nebo sody? Kdy využít vodu s mýdlem, a kdy je lepší použít chemický přípravek? Otázky pro Jana Šmidrkala z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.