Jak nejlíp odstranit mastný flek, skvrny od ovoce, červeného vína nebo čokolády? Radí chemik z VŠCHT

5. květen 2022

Skvrny na textilu, které mohou být nejrůznějšího původu, často běžným praním neodstraníme. Jak na ně? Jaká je jejich chemická podstata, a co na ně z tohoto pohledu funguje? Čím odstranit nečistoty ze stolování jako je červené víno, mastný flek, skvrny od ovoce či čokolády? Zabírají rady našich babiček na použití soli, citronové šťávy nebo sody? Kdy využít vodu s mýdlem, a kdy je lepší použít chemický přípravek? Otázky pro Jana Šmidrkala z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.