Jak nejlíp odstranit mastný flek, skvrny od ovoce, červeného vína nebo čokolády? Radí chemik z VŠCHT
5. květen 2022

Odstraňování skvrn. Host: prof. Ing. Jan Šmidrkal, Ústav mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT. Moderuje Tereza Stýblová
Skvrny na textilu, které mohou být nejrůznějšího původu, často běžným praním neodstraníme. Jak na ně? Jaká je jejich chemická podstata, a co na ně z tohoto pohledu funguje? Čím odstranit nečistoty ze stolování jako je červené víno, mastný flek, skvrny od ovoce či čokolády? Zabírají rady našich babiček na použití soli, citronové šťávy nebo sody? Kdy využít vodu s mýdlem, a kdy je lepší použít chemický přípravek? Otázky pro Jana Šmidrkala z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky VŠCHT.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka