Jak naladíte Dvojku na digitálním rádiu DAB+

8. prosinec 2023

Český rozhlas společně s Českými Radiokomunikacemi spustil 1. prosince 2023 digitální vysílání z osmi nových DAB+ vysílačů v Čechách i na Moravě. Díky tomu se zvýšilo indoor pokrytí o 155 tisíc posluchačů.

Jedná se o tři vysílače středního výkonu: Domažlice - Čerchov, Hradec Králové - Stěžery, Valašské Klobouky - Ploštiny a pět vysílačů nižšího výkonu: Železná Ruda - vodárna, Most - TVP Široký vrch, Ústí nad Labem – TVP Vaňov, Krnov – TVP, Svitavy – Kamenná Horka. Šest nových vysílačů v oblasti Čech bude provozováno v multiplexu na kanálu 12C a dva v oblasti Moravy v multiplexu na kanálu 12D. Všechny nově spuštěné vysílače budou provozovány s vertikální polarizací.

Dvojka je jednou ze stanic, které jsou šířené v regionech Čechy i Morava. Pokrytí DAB+ signálem však není k dispozici všude. Momentálně signál DAB+ pokrývá 96 % populace.

Pokrytí DAB+ multiplexu Českého rozhlasu

Co je to DAB+?

DAB+ je verze digitálního rozhlasového vysílání, která umožňuje šířit více programů, nabízí stabilnější mobilní příjem bez šumění a s doplňkovými službami.

Jaká je cena přijímače s DAB+?

Rádia s nejzákladnějšími funkcemi a textovým displejem lze sehnat v řádu stokorun. Další výbavou může být barevný grafický displej nebo kombinace hybridního přijímače, které reprodukuje kromě DAB+ i internetové rádio nebo online média. Taková zařízení začínají na ceně okolo dvou a půl tisíce korun.

Naladím na DAB+ rádiu i VKV (FM) vysílání?

Ano, samozřejmě. Všechny DAB+ přijímače jsou zároveň vybaveny i analogovými FM tunery. Lze tedy přijímat i další stanice, které zatím v DAB+ nevysílají.

Jaké jsou výhody DAB+?

V DAB+ můžete poslouchat hry a četby na Dvojce téměř po celém území České republiky. Rádio nešumí. Ladění a načtení stanic probíhá automaticky. Díky DAB+ můžete navíc rádio i vidět! U přijímače s barevným displejem se zobrazují například fotky moderátorů, loga stanic, zpravodajské informace, názvy písniček či předpověď počasí.

Platím něco za DAB+?

Investicí bude koupě nového rádia, ale DAB+ je zadarmo. Jediné, co budete platit, jsou rozhlasové poplatky jako dosud.

Dvojku posloucháme v autě, jak je to s autorádii?

Všechna nová auta mají od roku 2021 dabový přijímač. Pokud máte starší typ, nemusíte měnit celé rádio, stačí vám DAB+ adaptér. Na dlouhých cestách tak může celá rodina poslouchat rozhlasové hry, pohádky nebo audioknihy z Dvojky. 

Je k přijímání DAB+ vysílání nutné připojení k internetu?

Ne. Digitální rozhlasové vysílání se šíří z velkých vysílačů podobně jako například televizní vysílání. Rádio tedy využívá především běžnou teleskopickou anténu. Některá vybavenější zařízení lze navíc připojit k internetu a posluchač tím pádem může rádio využívat i nad rámec jeho základních funkcí, není to ale podmínka.

Frekvence v České republice

Digitální rozhlasové vysílání v systému DAB+ v ČR probíhá již pouze ve III. pásmu (VHF, 174-230 MHz).

Potřebuji ještě víc informací

Další informace si můžete přečíst na webu Doba dabová.

Výhody digitálního rádia DAB+

  • nešumí
  • naladíte i stávající analogové vysílání
  • na displeji uvidíte název písničky, pořadu a podobně
  • přijímače s barevným displejem zobrazují obrázky ze studia, fotky moderátorů nebo obaly alb i bez připojení k internetu
  • můžete poslouchat více stanic Českého rozhlasu 
Spustit audio