Jak bez nouze naučit děti housti? Ví oceňovaná hudebnice Jitka Šuranská

26. prosinec 2016

Proč se tak nerady děti učí hrát na housle? Protože to trvá dlouho, než to začne znít. Jitka Šuranská má ale dobrý trik, jak je k hraní motivovat.

Houslistka a zpěvačka Jitka Šuranská vzala prý housle na milost až ve chvíli, kdy si začla věřit. „A to se podařilo na vysoké škole. Měla jsem báječného učitele. Pan profesor Zdeněk Gola pracoval cíleně na tom, abych uvěřila, že můžu být dobrá muzikantka,“ popisuje.

O sebedůvěře

„Ve chvíli, kdy tomu člověk uvěří, tak mu začne být s nástrojem dobře. Doma i na jevišti. Bez té sebedůvěry se vztah k nástroji nedá vybudovat.“ Šuranská dříve sama učila a dnes se ještě mihne tu a tam jako lektorka. Jak by podle ní měli rodiče děti motivovat k hudbě?

Protože pak děti od začátku cítí smysl

Jitka Šuranská a nový kamarád Looper

„Je důležité, aby děti od začátku zažívaly pocit tvoření a pocit tvoření s někým dalším. Takže už ve chvíli, kdy děti hrajou pár základních tónů, tak je moc fajn, aby si s někým zahráli duo nebo trio. Protože pak děti od začátku cítí smysl,“ vysvětluje.

Žádná nudná cvičení

„Pokud pořád dokolečka hrají nějaká nudná cvičení a nezažijí pocit, který by je bavil, tak je u nástroje asi dlouho neudržíte,“ uzavírá křehká hudebnice, 2x oceněná Andělem v kategorii world music. Poslechněte si a podívejte se na její koncert přenášený Českým rozhlasem Ostrava.

Spustit audio