Já svou nemoc musela zhmotnit. Teprve pak jsem s ní mohla bojovat, říká Chantal Poullain o rakovině

15. červenec 2014

Herečka s nezaměnitelným přízvukem a šarmem nemoc překonala prací. A stále srší energií. Kde na ni chodí?

„Miluju život. To mi dává sílu. Nemyslím na zítřek, pozítří. Já žiju dnes a dnešek miluju.“ Chantal Poullain se stále snaží usmívat. To ostatně radí i většině Čechů, kteří jsou stále zamračení.

„Když se na lidi usmíváte, tak vám to vrátí. Když dáte, dostanete.“ Někdy ji to prý taky deptá, ale nenechá se stáhnout do hlubin.

Před nedávnem onemocněla rakovinou. „Já svou nemoc musela zhmotnit. Teprve pak jsem s ní mohla bojovat.“ O probíhající léčbě a operaci řekla pouze své sestře. Bojovala sama.

Čtěte také

Po ukončení léčení se zapojila do kampaně a dnes opakuje slovo prevence. „Když člověk strčí hlavu do písku a dělá, že se ho to netýká, nedopadne to dobře.“ O svém boji s rakovinou napsala knihu Život na laně.

Má prý navíc to štěstí, že to, co prožívá v osobním životě, může vykřičet v divadle. „Já prostě hrála. To byla má terapie.“

Kurtizána

Celé léto můžeme Chantal Poullain potkat na prknech letní scény pražského divadla Ungelt. Hraje v hlavním titulu sezony Kurtizána.

Jde o příběh stárnoucí ženy, která se zamiluje do mladíka, kterého viděla vyrůstat. Kurtizánu Leu de Lonval hraje Chantal Poullain, mladíka Freda Igor Orozovič. Jeho matku pak Regina Rázlová.

Chantal Poullain a Marie Retková

„Je to úplně čerstvé představení v češtině, což je pro mě docela těžké. Když večer hraju, tak se předtím snažím dlouho spát a probudit až v divadle. To je mimochodem můj lék na život a taky skvělá kosmetika.“

Kurtizány máme v Česku spojené s prostitucí. Podle Chantal Poullain to sice byly společnice, ale především inteligentní, zábavné a vzdělané ženy. Už na začátku 20. století dokázaly myslet svobodně.

Vybírá si, s kým hrát

Pro divadelní práci Chantal Poullain je prý zásadní s kým hraje. „Některé věci prostě můžete hrát pouze ve chvíli, když funguje partnerství. Je to tak trochu divadelní svatba.“

„Když jsem zjistila, že je Igor Orozovič vizuálně podobný synovi Vladimírovi, tak jsem to málem vzdala. Igor je ale neskutečně velkorysý a pomohla i Regina Rázlová. Pak to najednou šlo.“

O jejím zpěvu s triem jazzových muzikantů, o představení Sklenice vody, které se hraje už třetím rokem, nebo o budoucnosti syna Vladimíra si poslechněte v iRadiu.

autoři: lup , Marie Retková
Spustit audio