Ivan Hoffman: Regulace lichvy

6. červen 2018

Ještě nedávno u nás půjčovalo peníze 55 tisíc živnostníků. Zákonem o spotřebitelském úvěru se podařilo počet nebankovních poskytovatelů úvěrů redukovat na osm desítek.

Vedle „čištění trhu“, což je proces ve kterém velcí sežerou drobnou konkurenci, se zákon snaží řešit i ochranu spotřebitele před finančními predátory odstraněním nejhrubších nepravostí. Zásadní etický problém, kterým je nemravné půjčování peněz na úrok, ovšem tato regulace lichvy samozřejmě neřeší.

Jan Vávra: Koho volí exekuce?

Exekuce - exekutoři - Exekutorská komora ČR

Politici tradičních stran pořád nedokáží pochopit, proč lidé volí populistické spasitele jako je Babiš, Okamura nebo prezident Zeman.

Lidí, kteří uvíznou v rafinovaně nastražené dluhové pasti a následně jsou poníženi a ožebračeni v exekucích, je takové kvantum, že to už jen cynik může odbýt škodolibým konstatováním, že se jedná o trest za neodpovědnost a hloupost anebo jadrněji, že jde o „daň z blbosti“.

Skutečnost, že si lidé běžně pořizují věci které nepotřebují, za peníze, které nemají, je téma pro psychology a sociology.

Žijeme dobu, kdy je člověk vystaven obrovskému tlaku reklamy, která zásadně ovlivňuje náš životní styl.

Moderní otroctví

Půjčování si peněz líčí reklama jako samozřejmost, cosi přirozeného a chytrého, zatímco smutné příběhy zadlužených lidí, neschopných splácet své závazky, upadajících do chudoby a ztrácejících střechu nad hlavou, se v médiích objevují okrajově, jako by se jednalo o pouhé nedopatření, o výjimku z pravidla.

Proč je tolik exekucí? Protože vlivové skupiny zprivatizovaly spravedlnost, říká Hůle

Exekuce

Základní kapitál aspoň 20 milionů korun a prokázání odborných znalostí. To jsou základní podmínky pro udělení nové licence od ČNB pro ty, kteří chtějí v Česku dál poskytovat spotřebitelské úvěry. Zafungovalo to na predátory? Kdo může za obrovské množství exekucí v Česku?

Zprávy o tom, jak se nám statisticky skvěle daří, mají přednost před zobrazením zoufalců, kterým se díky šikovnosti lichvářů nedaří.

Dříve nebo později nás ale čeká procitnutí z té iluze prosperity a poznání, že vsadit na chamtivost, agresivitu a nemravnost byla chyba. Vedlejším produktem růstu na úvěr, je společnost rozklížená na hrstku vítězů a rostoucí masu dlužníků, mířících k bankrotu.

Ivan Hoffman

Na to, že se úvěry a půjčky staly obrovskou civilizační hrozbou, je zákon o spotřebitelském úvěru pouze chabým pokusem odvrátit katastrofu. Navíc pokusem, který přichází pozdě.

Jsme zadluženi nesplatitelně, a současně nejsme schopni své zadlužení stornovat. Takto vypadá moderní otroctví.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.