Ivan Hoffman: Pravda na videu

28. červen 2018

V dnešním fotbale lze díky moderní technice spravedlivě rozhodnout sporné momenty.

O čem se ovšem dlouho diskutovalo, byla otázka, zda chceme znát pravdu. Staromilci soudili, že k fotbalu tradičně patří omylný rozhodčí, který si, co lidská paměť sahá, musel poradit bez videa a vždycky to nějak dopadlo.

Nakonec ale zvítězil pokrok. Na mistrovství světa v Rusku má hlavní rozhodčí k ruce videorozhodčího se třemi asistenty, kteří studují záběry kamer. A hned zkraje se ukazuje, že pravda fotbalu spíše prospívá, než škodí.

Nejenže skončily diskuse o tom, zda míč překročil či nepřekročil celým objemem brankovou čáru, ale daleko objektivněji než dosud lze posoudit faulování, respektive simulaci v šestnáctce a rozhodnout o penaltě. Autorita rozhodčímu zůstala, přičemž se snížila hrozba, že chybným rozhodnutím ovlivní zápas a ublíží fotbalu.

Až politici svěří své spory videorozhodčímu

Oblastí, kde by se kvůli pravdě hodil videorozhodčí, je v dnešním světě hodně. Na rozdíl od fotbalu máme ovšem většinou o pravdě svou představu hotovou předem a o jinou, než o tu naši, nestojíme.

Jefim Fištejn: Mistrovství v čem?

Budou-li Rusové po tomto mistrovství světa šťastnější než předtím, pak jim to můžeme jenom přát

Titulky amerického tisku po zahájení Mistrovství světa ve fotbale v Rusku splnily očekávání těch, kdo doufali ve velká překvapení.

Obecně je po objektivní pravdě poptávka pouze v případech, kdy nám na dodržení pravidel záleží víc, než na výsledku, čili když si ceníme pouze vítězství dosažené férově. Videorozhodčí je nežádoucí tam, kde účel světí prostředky, hraje se bez pravidel a akceptuje se právo silnějšího.

O pravdě se říká, že osvobozuje, anebo že vítězí a dá se předpokládat, že když se video osvědčuje na mistrovství světa, prosadí se i ve fotbalové Lize mistrů. Vůbec není marné, že se spravedlnost prosazuje ve sportu, který je populární na celém světě.

Logo

Fotbal se z hry, kterou lidé na celém světě milují, stává rovněž něčím, čemu lze věřit a čemu mohou lidé na celé zeměkouli on-line věřit společně. Třeba nakonec nezůstane jen u fotbalu. Třeba se po této skvělé zkušenosti rozhodnou své spory svěřit videorozhodčímu i politici. Aby se jim dalo věřit.

autor: iho
Spustit audio