Ivan Hoffman: Erdogan je pro Evropskou unii předvídatelný

25. červen 2018

Turci v neděli volili jak parlament, tak prezidenta. Volební komise označila za víěze dosavadního prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který získal přes 52 procent hlasů. Jeho čtvrté funkční období ale nebude stejné. Na základě loňského referenda totiž bude mít v rukou mnohem víc pravomocí a země v podstatě přechází z parlamentního na prezidentský systém.

„To, že byl zvolen v prvním kole, vypovídá o tom, že Turci svého lídra vnímají jako silného politického, ale i duchovního vůdce,“ myslí si komentátor Ivan Hoffman. „Je pro ně patriotem, vzorným muslimem, má uspořádanou rodinu – má tedy všechna plus, na která turecká společnost klade důraz.“

Ani pro Evropskou unii nejsou výsledky tureckých voleb podle Ivana Hoffmana tak špatnou zprávou. Tureckým liberálům by sice Evropa přála jiného vůdce, ale na druhou stranu je ve vztahu k Turecku pragmatická.

Nechce mít z tohoto nezanedbatelně velkého státu nepřítele, ale současně se dlouhodobě bojí mít s Turky i příliš těsné vztahy. A to navzdory tomu, že Turecko je pro Evropu zásadním ekonomickým i vojenským partnerem.

Podle Ivana Hoffmana jsou proto výsledky tureckých voleb pro Evropskou unii vlastně příznivé: „Erdogan je pro EU předvídatelný. V současném křehkém balancování by každá změna, ze které by mohl vyplynout nějaký chaos, byla pro Evropu paradoxně méně výhodná než to, co známe, na co jsme zvyklí a s čím umíme do budoucna politicky pracovat.“

autoři: iho , všt , and
Spustit audio