Iva Mrkvičková: Hvězdoplavec

8. květen 2019

Příběh o cestování v čase, válce a o problémech, před kterými se nedá uletět. V hlavní roli Josef Somr a píseň V+W. Poslouchejte a dozvíte se do středy 15. května 2019.

Dva kamarádi Kuba a Matěj se jedné prázdninové noci vydají pozorovat meteorický roj. Poklidnou atmosféru plnou klučičího pošťuchování však náhle přeruší horkovzdušný balón, který z ničeho nic dopadne na pole kousek od nich. Kdo to cestuje noční oblohou v košili a saku?

Mladý cestovatel se jmenuje Ervín Eisenberg, je žid a do současnosti přicestoval z roku 1939 krátce před vypuknutím druhé světové války. Chlapec samozřejmě netuší, co se v následujících letech má stát a jak těžké časy pro jeho rodinu a další přátele nastanou.

Kuba a Matěj musí řešit dilema

Mají mu kluci říct všechno, co o druhé světové válce ví, nebo mlčet? Přestože se zdá, že kluci ze současnosti nemají oproti Ervínovi žádné starosti a nic je netrápí, opak je pravdou. Matěj se pohádal s rodiči a utekl z domova, mladšímu Kubovi umírá v nemocnici otec.

„Moje máma si asi myslí, že jsem malej nebo co. Že to nevidim. A tak se furt tváří, jako že se nic neděje a že se táta každou chvíli uzdraví,“ svěřuje se Kuba kamarádovi. Právě upřímnost a přetvářka jsou vedle kamarádství stěžejními tématy rozhlasové hry.

Příběh uzavírá píseň V+W

Logo

Ervín odmalička slyší hudbu hvězd, podle které se dokáže i se svým balónem orientovat a plout tak hvězdnou oblohou. Dokonalý sluch však Ervínovi neslouží pouze jako kompas. Díky němu také vyniká ve hře na housle, které nosí stále s sebou.

Závěrečná píseň Jiřího Voskovce a Jana Wericha Svítá v podání Josefa Somra je skvělou tečkou za hrou, v níž hrdinové sice cestují časem, nicméně si jsou vědomi, že před některými problémy se balónem stejně uletět nedá.

Účinkují: Matěj Převrátil, Prokop Košař, Vojta Podrazil, Josef Somr a Martina Hudečková
Pro rozhlas upravila: Barbora Haplová
Hudba: Kryštof Marek 
Zvuk: Radek Veselý
Produkce: Jana Knappová
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 8. 5. 2017

autor: Iva Mrkvičková
Spustit audio