Ingmar Bergman: Sarabanda

26. prosinec 2018

Rozhlasová adaptace posledního filmu švédského režiséra, ve kterém se vrací k hrdinům Scén z manželského života. Poslouchejte do 2. ledna 2019.

Ve svém posledním televizním filmu Sarabanda svedl Ingmar Bergman ještě jednou dohromady Johana a Marianne, protagonisty ze Scén z manželského života. Tentokrát je jim ovšem o třicet let víc a bolestivý rozchod už mají dávno za sebou. V Sarabandě Bergman rozkrývá problematický vztah Johana s jeho labilním synem Henrikem a sedmnáctiletou vnučkou Karin.

Ingmar Bergman (natáčení televizního filmu Sarabanda, 2003)

Karin je nadějnou violoncellistkou a otec i dědeček mají odlišné představy o její budoucnosti. Zároveň zvláštním způsobem soupeří o její přízeň. Když se na scéně objeví Marianne, právnička s praxí v rodinném právu a manželských sporech, je okamžitě zatažena do probíhajícího rodinného dramatu. Přináší stáří moudrost a smíření? Nebo jen posílí naši malichernost a neochotu odpustit? Otázky, které Bergman klade, jdou nepříjemně na dřeň, je patrné, že při psaní reflektoval vlastní prohřešky a omyly.

Osoby a obsazení: Johan (Ladislav Mrkvička), Marianne (Taťjana Medvecká), Henrik (Vladimír Javorský) a Karin (Klára Suchá)

Překlad: Zbyněk Černík

Hudba: Jan Šikl

Mistr zvuku: Radim Dlesk

Dramaturgie: Renata Venclová

Režie: Štěpán Pácl

Premiéra: 14. 7. 2018

Spustit audio

Související