Indové žijí stále podle svých tradic, ač to před námi nikdy nepřiznají, řekla fotografka Kamila Berndorffová

31. červenec 2013

Průvodkyní byla fotografka Kamila Berndorffová. Ptala se Zita Senková. (Nezapomeňte si prohlédnout fotografie našeho hosta.)

První cesta Kamily Berndorffové do Indie byla prý hodně problematická, byla tam s kamarádkou bez průvodce. "Potkala jsem tam ale jednoho Inda a zamilovali jsme se. Pak jsme si dlouho psali a já za ním jezdila. Nejvíce mi pak dalo to, že jsme spolu cestovali, dva měsíce po celé zemi."

Vždy něco chtějí
Po 16 cestách do Indie jí prý už o životě v Indii spadly růžové brýle, a ví i o tom negativním. "Realita je trochu jiná. Indové, ač jsou k cizincům přátelští, tak vždy něco chtějí. Buď chtějí tu konkrétní dámu nebo peníze. Je tam veliký rozdíl mezi tím, jestli se pohybujete v turistických místech nebo v místech mimo. To se musí hodně rozlišovat. V turistických místech nás hlavně chtějí využít. Je to hodně pochopitelné, oni se tím živí. Turistická sezóna je tam velmi krátká, a pak, ti kteří nás provázejí v poušti, musí uživit rodinu a např. lámou kámen v lomech."

Pohled na západní civilizaci
Idové samozřejmě koukají na televizi a pak mají o nás značně překroucené názory. "O Evropankách si např. myslí, že jsou hodně promiskuitní, což je samozřejmě dost odlišné od skutečnosti. Je třeba si uvědomit, že jejich myšlení je úplně odlišné od našeho, a to včetně způsobu života. To je totiž stále velmi tradiční. Před námi ale hodně hrají divadlo abychom si nemysleli, že jsou zaostalí. To není zaostalost, je to jejich způsob života."

Audiozáznam zde najdete do hodiny po odvysílání, přepisy ale tentokrát nenabízíme.

Zajímaví hosté nám od pondělí do čtvrtka vyprávějí své zážitky s cest a okořeňují tak vysílání Dvojky špetkou exotiky.
Každý pátek nás pak Pavel Kudrna zve na Výlety po zemích českých, moravských a slezských.
Přejeme krásné léto ve společnosti Dvojky Českého rozhlasu a (nejen) cestovatelského pořadu Jak to vidí.

E-mail pořadu: jaktovidi@rozhlas.cz.

Spustit audio