I děti mají svá práva. Jsou důležitá a měl by o nich vědět každý

31. květen 2021

Jaká mají holky a kluci práva? Víte o nich a dokážete některá vyjmenovat? Romana Růžičková se zeptala psycholožky Báry Downes, proč jsou taková práva potřeba.

Dětská práva jsou tu od toho, aby chránila ty nejmenší z nás. Když se o ně třeba někdo nestará, jak by měl, nebo jim přímo ubližuje, existují zákony a lidé, kteří se jich zastanou.

Některá práva vám možná přijdou samozřejmá, ale nesmíte zapomínat, že jsou ve světě země, kde se děti nemají zdaleka tak dobře, jako u nás. Musí třeba tvrdě pracovat nebo nemůžou chodit do školy. To možná to zní jako výhoda, ale věřte, že není :-)

Na co všechno má dítě právo?

A co mezi taková práva patří? Je to třeba právo na život, na jméno, právo poznat své rodiče a být jimi vychováván, právo na svobodu projevu a vzdělání.

Dále je tady svoboda myšlení a náboženského vyznání, právo na ochranu soukromí a další. Není to ale samozřejmě úplně jednoduché. Některá práva dítěte platí pro všechny a musí je dodržovat i rodiče, u jiných záleží na okolnostech.

Je přečtení deníčku porušení práva na soukromí?

Když si mamka přečte váš deníček, nebo se vám podívá do mobilu, neznamená to hned, že porušila zákon. Rodič je totiž za děti zodpovědný až do 18 let. Jeho povinností je, aby svého potomka chránil a staral se o něj.

„Když si tedy třeba přečte ten deník, tak to vlastně často dělá proto, aby dítě ochránil. Aby zjistil, jestli se nevystavuje nějakému nebezpečí,“ vysvětluje Bára. To už je pak spíše otázka úcty a pravidel v rodině.

Co dělat, když máte pocit, že někdo závažně porušuje vaše práva? Když vás třeba ponižuje, nebo obtěžuje? Poslechněte si celý rozhovor, kde se na to Báry ptala Romana Růžičková.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Romana Růžičková , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související