Hrátky s hrádky 2 aneb Vzpomínky na archeologa Tomáše Durdíka

26. listopad 2023

Ve Vltavínu navážeme na předchozí pořad, ve kterém jsme mimo jiné pouštěli archivní záznamy s archeologem Tomášem Durdíkem. A protože nahrávek s ním jsme objevili více a Tomáš Durdík už není mezi živými, pozvali jsme k mikrofonu i Radka Kocandu, předsedu sdružení Hrady na Malši, aby na Tomáše Durdíka zavzpomínal a pomohl staré nahrávky uvést.

Tomáš Durdík (1951 - 2012) byl archeolog a kastelolog, člen mnoha významných mezinárodních organizací, čestný předseda spolku Hrady na Malši v letech 2005 až 2012.

Prof. PhDr. Tomáš Durdík, DrSc. s cenou Europa Nostra

Byl jediným Čechem, přesněji fyzickou osobností, který získal cenu Europa Nostra, tedy cenu, které se říká „památkářský Oscar“. Každoročně jsou Ceny evropského dědictví, Ceny Europa Nostra uděleny až třiceti vynikajícím počinům v oblasti kulturního dědictví. Získávají ji tedy především instituce.

Vzpomínky předsedy sdružení Hrady na Malši Radka Kocandy na spolupráci i přátelství s archeologem Tomášem Durdíkem si poslechněte v magazínu Vltavín online.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.