Hrátky s hrádky aneb Kolik je na jihu Čech Vítkových, ale i jiných hrádků

19. listopad 2023

Díky archivním nahrávkám s historiky Tomášem Durdíkem a Františkem Kubů navštívíme místa, kde stávaly skutečně malé hrady, tedy hrádky, v jednom případě pak renesanční zámek, byť nazývaný hrádkem. A nebude to suchý výčet historických dat, ale souhrn zajímavých příběhů.

Vítkův hrádek

Jméno Vítkův hrádek nesou hned první dva hrádky, na které se vydáme s archeologem a historikem Tomášem Durdíkem. Nahrávky s ním sice nejsou datované, ale vzhledem k tomu, že zemřel v roce 2012, jsou tedy nejméně jedenáct let staré. Předpokládáme však, že vznikly spíše v roce 2004.

V jižních Čechách jsou Vítkovy hrádky skutečně dva, jeden u Blažejova nedaleko Jindřichova Hradce a druhý u šumavské osady Svatý Tomáš. A Tomáš Durdík vysvětlí hned v úvodu pořadu, že ten blažejovský patří vůbec k nejstarším hradům na našem území. Na tento Vítkův hrádek, přesněji na jeho nikterak velkou zříceninu, se dostanete z Jindřichova Hradce směrem na Otín a pak Blažejov.

Hrádek u Sušice

Když už jsme ve Vltavínu doputovali v archivních nahrávkách o hrádcích s dnes už zesnulým Tomášem Durdíkem na Šumavu, pojďme na ní zůstat ještě chvíli. V archivu jsme totiž našli ještě krásnou sérii nahrávek Františka Kubů z prachatického muzea, který sledoval a popisoval pošumavské zámečky.

Jedním z nich je Hrádek u Sušice. Říkají vám něco jména Jan Evangelista Purkyně a Adelaida Des Fours? Jak souvisí s Hrádkem u Sušice, se dozvíme z nahrávky, která pochází ze září roku 2004. A bude to hodně silný příběh.

V závěru Vltavínu se vrátíme k Týnu nad Vltavou na Karlův hrádek a k Táboru na Kozí hrádek.

Spustit audio

Související