Hra pétanque dobyla Líšný v Českém ráji. Koná se tam už osmnáctý ročník turnaje

14. srpen 2021 08:42

V malebné obci Líšný na Železnobrodsku se opět sešly desítky týmů z širokého okolí, aby se utkaly ve hře pétanque. Turnaj se koná v sobotu 14. srpna.

Už osmnáctou sezónu se do sportovního kalendáře v srpnu řadí i turnaj ve hře pétanque v Líšném. V tamním areálu u řeky Jizery si už tradičně dává dostaveníčko více než tři desítky tříčlenných týmů ze širšího okolí. Na tamních deseti drahách pak poměřují síly v tomto sportu, který ve své současné podobě pochází z Francie.

Historie hry pétanque

Jeho původ ale sahá do hluboké do minulosti. Hodem kamenných koulí na cíl si krátili čas už starověcí Řekové. Cíl byl ale poměrně vzdálený a hra fyzicky náročná. Římané se už dnešní podobě pétanque přibližovali víc. Ke hře používali dřevěné koule s kovovým pláštěm a snažili se je umístit na méně vzdálený cíl. Oficiální podobu dostává sport v Lyonském regionu a hra se stává v roce 1850 sportem. Roku 1927 dostala pravidla pétanque současnou podobu.

Proč je pétanque v Českém ráji oblíbený

V Pojizeří se z něj stal populární sport i proto, že se dá hrát prakticky kdekoli. Stačí kus rovné plochy, není vhodný jenom beton, asfalt a hluboká tráva. Kromě toho potřebujete sadu koulí a chuť si zahrát. Jen v samotném Líšném hraje aktivně každý desátý obyvatel třísetčlenné obce.

Přitom za vším hledejte jeden obyčejný prázdninový výlet. Jiří Mikeš, shodou okolností dnes starosta obce za nezávislé, se před osmnácti lety se svým kamarádem vydal do Francie. Tam tuto hru vyzkoušeli poprvé a brzy v ní začali porážet tamní hráče. Nadšení ze hry si pak přivezli domů a v roce 2003 uskutečnili nultý ročník turnaje.

Jak se vyvíjel turnaj Líšný Open

Dnes už mají turnaje v Líšném dobře organizované a klání desítek týmů za den jsou schopni zvládnout. Byly ale ročníky, kdy se dohrávalo za hluboké tmy a světel hasičů. Pétanque, v tom dobrém smyslu slova, už nakazil široké okolí. Do Líšného přijíždějí týmy ze Železného Brodu, Jablonce, ale i třeba Hrádku nad Nisou a dalších, vzdálenějších obcí.

Za tu dobu si líšenští pořadatelé pořídili i kvalitní vybavení, stany, lavice či grily. Zahrát si chodí také ti, kteří pétanque nikdy nehráli, a i když jejich tým třeba vypadne brzy, chvíli posedí a užijí si to. Ostatně z hřiště je krásný pohled na dominantu Maloskalska – Suché Skály. První mače turnaje Líšný Open 2021 začínají ve sportovním areálu na břehu řeky Jizery v 9 hodin. Vyvrcholení turnaje pak je v odpoledních hodinách

autoři: Aleš Mastník , Jakub Marvan
Spustit audio

Související