Do školy v sobotu? Lidé dnes můžou přijít ochutnat kuchyni žáků lomnické střední školy

27. duben 2024 08:54

Nejen do školní restaurace zve už od pátku 26. dubna lomnická střední škola. Její žáci předvádějí, co se naučili ve svých oborech. A to nejen gastronomických, ale i v oboru cestovní ruch. Škola se může pochlubit řadou úspěchů, program v sobotu 27. dubna začíná o půl jedenácté dopoledne.

„Asi největší úspěch máme z minulého týdne z mezinárodní soutěže z Hradce Králové z gastro. Tam jsme si přivezly jedna bronzovou, druhá stříbrnou medaili. Já jsem si přivezla třetí místo, takže jsem šla do toho taky. Holky byly skvělé. Soutěž byla nádherná,“ připomněla učitelka odborných předmětů Eva Dlouhá nedávná ocenění. Další pak studentky získaly například na soutěži ve zdobení perníku v Nové Pace.

Cestovní ruch

Návštěvníci akce U nás ve škole se můžou seznámit s prezentací žáků druhého ročníku oboru cestovní ruch, kde jim studentky doporučí třeba různé turistické zajímavosti v regionu. „My tady nabízíme tipy na výlety po hvězdárnách, nabízíme tady různé hry a soutěže a máme tady připravené i nějaké odměny,“ popsala studentka Aneta Vávrová. U stánků je i rozcestník, který návštěvníky zavede například do jídelny, kde si můžou dát něco dobrého od budoucích kuchařů.

Gastronomie

„Všechna jídla jsou skvělá. Je tam vepřová panenka, máme tam svíčkovou z hotových jídel, dále tam nabízíme kachnu, takže výběr je opravdu široký,“ představil nabídku žáků Vojtěch Bíža studující druhý ročník oboru Kuchař, číšník.

„Žáci se na to pilně připravovali již několik týdnů. Jedná se o třetí ročníky, které jsou samostatnější nebo v podstatě už téměř hotové, takže ty to v podstatě to jistí z obou stran. Druhý ročník, který je na konci svého druhého ročníku a ovládá to taky pilně. No a v neposlední řadě péče o inventář, rozeznávání jednotlivých pokrmů a základy servisu je otázka na první ročník. Střídají se všichni tři přes oba dva dny,“ přiblížila mistrová Andrea Zajícová.

„Žáci vědí, že pracují ve službách. Spousta z nich pracuje buď s rodiči po restauracích, anebo na brigádách. Oni od začátku svého studia vědí, že je to práce o víkendech a že je to náročné, že je to práce ve službách. A nikterak neprotestovali,“ přiblížila Andrea Zajícová, co říkali její svěřenci na to, že se škola prezentuje veřejnosti i v sobotu.

Spustit audio

Související