Pořadatelé libereckého festivalu Anifilm udělili první ocenění, dvě hlavní ceny vyhrál jeden film

8. květen 2024 08:13

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm v Liberci zná vítěze národní soutěže. Oceněné v šesti kategoriích soutěže Český obzor organizátoři vyhlásili na slavnostním zahájení přehlídky v úterý 7. května večer.

Dvě hlavní ceny pro jeden film

„Cenu za nejlepší film, krátký nebo celovečerní, získal Tonda, Slávka a kouzelné světlo od Filipa Pošivače. To samé jako vůbec nejlepší animovaný film, což je cena České televize pro nejlepší animovaný film, též Tonda, Slávka a kouzelné světlo,“ uvedl vítěze dvou hlavních cen festivalu jeho ředitel Tomáš Rychecký. V národní soutěži Český obzor letos porota složená z profesionálů a profesionálek v animaci hodnotila rekordních 69 děl.

Celovečerní loutkový snímek Filipa Pošivače se odehrává v několika předvánočních dnech v ponurém činžovním domě. Jedenáctiletý Tonda má jedinečnou vlastnost, od narození totiž svítí. Jeho nová kamarádka, nově přistěhovaná tajemná dívka Slávka, s ním pátrá po původu záhadných chomáčků tmy.

Další oceněné snímky

Cenu pro nejlepší studentský film  v Liberci obdržela Daria Kashcheeva s krátkým animovaným snímkem Electra. Za něj letos získala i nestatutární cenu Českého lva za nejlepší studentský film.

V kategorii Českého obzoru určené pro seriály získal cenu pilotní díl série Veggierado od režiséra Jana Bubeníčka, cenu za nejlepší české zakázkové dílo si odnesl Marek Berger za spot Rychlé šípy slaví 85 let a za nejlepší český videoklip porota vybrala výtvarně svérázné dílo Prezident Lourajder: Lunapark, které režíroval Matej Mihályi.

Cena za celoživotní dílo

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu v úterý 7. Kětna při zahájení 23. ročníku mezinárodního festivalu Anifilm v Liberci obdržel scenárista, dramaturg a pedagog Jiří Kubíček.

Ředitel festivalu Tomáš Rychecký pro ČTK uvedl, že osmdesátiletý Kubíček je osobností animovaného filmu a málokdo má o české animaci takový přehled jako on. „Byl v Krátkém filmu jako dramaturg. Byl i po revoluci u toho, když se zakládala katedra animovaného filmu na FAMU, takže pomohl vychovat několik generací animátorů a režisérů." Oceněný Kubíček je i autorem textů věnovaných animovanému filmu, teoretické knihy Úvod do estetiky animace či seriálu Mistři českého animovaného filmu.

O festivalu Anifilm

Mezinárodní festival Anifilm potrvá v Liberci do neděle, celkem nabídne 444 soutěžních i nesoutěžních snímků. Doprovodný program tvoří výstavy, koncerty, divadla, ruchové nebo dabingové studio. Výsledky mezinárodních kategorií vyhlásí organizátoři v sobotu 11. května, v těch nejsledovanějších soutěží 10 celovečerních a 28 krátkých animovaných filmů.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související