Host Studia Leonardo: policejní psycholožka Ludmila Čírtková

7. leden 2015

Forenzní psychologie

"Vzpomínám si, že velmi záhy se ve mně zrodila představa, že by bylo docela zajímavé být psychologem. Pravděpodobně to způsobila jedna knížka, kterou jsem četla. Jestli se dobře pamatuji, tak to byla knížka, která se jmenovala Jak si lidé hrají. Byla jsem překvapena tím, že nejen v oblasti přírodních věd, ale dokonce v oblasti lidského chování se lze dopracovat k nějakým přesnějším soudům a předpovídat s určitou pravděpodobností, co se stane nebo co se nestane. A mám pocit, že právě tahle knížka mě nastartovala k tomu, abych uvažovala, že se vydám dnešní cestou..."

Tak si na svou cestu k dnešní profesi vzpomíná host středečního Studia Leonardo, policejní psycholožka Ludmila Čírtková. Specializuje se na sestavování profilů pachatelů a psychologickou pomoc obětem trestných činů. Vede katedru společenských věd Policejní akademie ČR.

Co ji baví na kriminální psychologii? Jak úspěšní jsou policisté při hledání pachatelů podle jejích profilů? Co všechno se dozví o pachateli trestného činu z drobných indicií? A jak se liší práce policejního psychologa v dnešních televizních seriálech od každodenní reality?


Spustit audio