Host Studia Leonardo: onkolog prof. Jiří Vorlíček

23. červenec 2014

Onkologie na Žlutém kopci

Jak se změnila léčba onkologicky nemocných pacientů v průběhu uplynulých skoro padesáti let? Proč stále ještě někdy podceňujeme účast a roli psychologa v průběhu léčby? Je za větším počtem onkologických pacientů prostý fakt prodlužujícího se věku - tedy že se stále častěji dožíváme své rakoviny? I takové otázky položíme v rozhovoru s prof. Jiřím Vorlíčkem, ředitelem Masarykova onkologického ústavu v Brně na Žlutém kopci.

Prof. MUDr. Jiří Vorlíček,CSc. vystudoval lékařskou fakultu v Brně, promoval v roce 1969 a poté nastoupil do dnešního Masarykova onkologického ústavu v Brně. V roce 1973 přešel na II. interní kliniku Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Habilitoval v roce 1993, profesorem byl jmenován v roce 1996.
V červnu 2008 se stal ředitelem Masarykova onkologického ústavu v Brně na Žlutém kopci. Je předsedou České onkologické společnosti ČLS JEP a členem dalších národních a mezinárodních odborných společností. Přednáší a je autorem mnoha odborných publikací, učebnic a článků nejen z oboru hematoonkologie.

Jako první u nás přišel v 90. letech s pojmem paliativní medicína a za stejnojmennou učebnici byl mnohokrát oceněn. Prezident Václav Klaus mu udělil státní vyznamenání - medaili Za zásluhy.

Rozhovor je z důvodu omezených časových možností hosta předtočen. Děkujeme za pochopení.

Spustit audio