Hospoda shořela při hasičském bále. I takové historky vypráví starosta jihočeských dobrovolných hasičů Jiří Žižka

12. duben 2024

V Jihočeském kraji pracuje přes 44 tisíc dobrovolných hasičů, kteří se sdružují ve více než tisícovce sborů. „Vzhledem k tomu, že v jižních Čechách je zhruba 650 obcí, to znamená, že v každé obci je minimálně jeden sbor,“ říká starosta Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska pro Jihočeský kraj Jiří Žižka.

Členem organizace, která ve své obci zajišťuje nejen odborné zásahy, ale i sportovní, komunitní a společenskou činnost, se může stát dítě od tří let, horní věková hranice není omezena. Nejstaršímu dobrovolnému hasiči v Jihočeském kraji je letos 99 let a nejstarší hasičce 98. „Takže rozpětí věkové, funkční, pracovní a zásahové je opravdu velké,“ konstatuje starosta.

Kromě zasloužilého členství jsou i jiné důvody k oslavám. „V letošním roce slavíme 160. výročí založení prvního českého dobrovolného sboru hasičů, a to ve Velvarech. Takže se budou konat velké oslavy na republikové úrovni,“ připomíná Jiří Žižka.

Slavit se ale bude také v jižních Čechách. „Tady je nejstarší sbor v Táboře, který má letos 156. výročí založení. A je i několik jihočeských sborů, které si připomínají 150 let – v Českých Budějovicích, Týně nad Vltavou, Nových Hradech, Volarech, Strakonicích, Stráži nad Nežárkou, Bechyni, Třeboni a Kardašově Řečici,“ vyjmenovává starosta. A dodává se smíchem: „Slaví se průběžně celý rok.“

Jak říká, když se někdo dožije narozenin, jejichž číslovka odpovídá jeho telefonnímu číslu, je to úžasné. Jestliže tedy na číslo 150 člověk v nouzi zavolá, kdo to vůbec zvedne? „Dovolá se na krajské operační středisko profesionálních hasičů a operační důstojník podle toho, o jaký zásah se jedná, zvedne příslušnou jednotku sboru dobrovolných hasičů obce, nebo profesionální týmy, nebo oboje. I to je velice časté,“ odpovídá Jiří Žižka.

Čtěte také

Do kompetence dobrovolných hasičů přitom nepatří jenom požáry, ale i ostatní pomoc. „Ať už při zaplavených sklepích, při odstraňování obtížného hmyzu, když popadají větve a stromy při vichřici a tak dále. Zásahová činnost není jenom o požárech. Jsou to i kočky vysoko na stromě,“ potvrzuje Jiří Žižka, čímž otevírá kapitolu kuriózních zásahů.

Jihočeši v ní mají i zápis ve stylu Hoří, má panenko. „V jedné nejmenované obci tady na Českobudějovicku měli dobrovolní hasiči bál. Ty plesy bývají v lednu, třeskuté mrazy, víc jak deset stupňů pod nulou. Sál byl patřičně vytopený, topilo se v kamenech. A pánové, když chodili ven odlehčit po požití nějakého toho piva, si začali všímat, že z rampouchů před hospodou kape. Což by nemělo, když mrzne. A pak zjistili, že byl zřejmě špatně zabudovaný trám v komíně, hospoda začala hořet a bohužel opravdu shořela při hasičském bále,“ vypráví starosta.

Kovářova kobyla občas chodívá bosa i v soukromém prostoru. Že by hasiči shořela vlastní stodola nad hlavou, to si Jiří Žižka nevybavuje, ale rád povypráví historku, jak manželka volá do služby veliteli: „Fando, hoří nám kuchyň, vem kluky a přijeďte, ale hlavně nehoukejte, ať nemáme ostudu!“

Rozhovor o úsměvných i vážnějších zkušenostech dobrovolných hasičů v jižních Čechách se starostou Jiřím Žižkou si poslechněte online.

Spustit audio

Související