Vycvičení psi nejčastěji hledají lidi ztracené v lese, svým čichem ale odhalí i tělo pod hladinou, vypráví kynologové

3. listopad 2023

Jana Šmídová z Netolic je mistryní světa v záchranném stopování se psem, Pavel Troller z Příbrami pak šéfem Jihočeské záchranné brigády kynologů. Oba se sešli na šumavském Spáleništi, kde mají kynologové svou výcvikovou základnu. K jejich volnému času patří nejenom výcvik a soutěže, ale i reálné zásahy.

„Vlastně nejvíc jsou naši psi využitelní v plochách. Například v lese, pokud se někdo ztratí,“ říká Jana Šmídová. „Pokud dojde třeba k výbuchu a sesune se dům, tak tam mohou naši psi také pomáhat. Mohou pracovat i na vodě, kde se většinou nejedná prioritně o záchranu života, ale bohužel už hledají utonulé,“ dodává.

Jana Šmídová a Pavel Troller z Jihočeské záchranné brigády kynologů

Cvičený pes totiž dokáže rozeznat člověka i po smrti. „Cvičíme jak vyhledávání živých osob, tak mrtvých. Pes ale mnohem raději hledá živou osobu, to jeho hledání má úplně jiný charakter, než když nám označí mrtvolu. Na psovi je to dobře poznat, jestli našel živého člověka, nebo osobu po smrti. Mnohem radši štěká na živé lidi,“ popisuje Pavel Troller.

Živé lidi se podaří najít v mnoha z desítek případů, u kterých jihočeští kynologové ročně pomáhají. A je to pro záchranáře, psy i zachráněné šťastná událost. Právě to dává podle Pavla Trollera jejich nelehké, dobrovolné a neplacené práci smysl. A jak zdůrazňuje, je to kolektivní radost. „Na místě jsou nás obvykle desítky, nezáleží na tom, který konkrétní pes člověka našel, důležitý je výsledek,“ komentuje.

Nejčastěji psi hledají lidi ztracené v lese. „Jsou to často lidé s duševním onemocněním, například s Alzheimerovou chorobou. K exponovaným časům patří i houbařská sezóna,“ dodává Pavel Troller. Pes se při práci řídí primárně čichem, nemusí ani přijít do kontaktu s věcmi hledaného.

Hledání ve vodě je překvapivě také závislé na pachových stopách. „Tam pes využívá svůj čich nejvíc,“ zdůrazňuje dokonce Jana Šmídová, „leží na přídi člunu, čuchá, a jakmile ucítí pach, začne štěkat. Psovod pak musí vyhodnotit, podle toho, jak voda proudí, jak fouká vítr a podobně, kde by se mohl hledaný člověk nacházet. Tělo přitom nemusí být jenom na břehu, ale i pod hladinou. Může se nacházet i na dně. I tam ho pes cítí.“

Celý rozhovor o práci kynologických záchranářů a jejich psů s Janou Šmídovou a Pavlem Trollerem si poslechněte online.

Spustit audio

Související