Holandsko: země tulipánů a jablečných dortů

25. únor 2016

Podzim je tu a s ním i čas pečení. Téměř zároveň k nám proto dorazily hned dva recepty na jablečné dorty.

První nám poslala posluchačka Eva, která se inspirovala v oblíbeném receptu původem z Holandska.

Těsto na takzvaný Appeltaart připravíte jednoduše. Potřebujete jen:

  • 300 g mouky
  • třtinový cukr
  • 200 g másla
  • 1 vejce
  • špetku soli

Nejdůležitější ovšem je náplň. Tu připravíte z:

  • 8 sladkokyselých jablíček
  • 100 g cukru
  • 60 g strouhanky
  • rozinek a vlašských ořechů
  • 4 lžiček skořice

Těsto vložíte do dortové formy, na kterou dáte připravenou náplň. Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů po dobu 1 hodiny.

Jak by to ve výsledku mohlo vypadat, můžete vidět na obrázku. Ale fantazii se meze nekladou.

Jablečný dort bez jablek?

Nebojte, nechceme zde žehrat na kvalitu a složení potravin prodávaných v Česku. Posluchačka Barbora vám naopak poradí, z čeho si udělat skvělý dort, pokud zrovna nemáte po ruce jablka.

Jablečný dort

I tento dort je velmi jednoduchý a suroviny odměříte i bez váhy. Na těsto vám stačí:

  • 3 hrnky tučného mléka
  • 2 hrnky hrubé mouky
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 2 vajíčka

Do formy opět připravíte těsto a položíte na něj nakrájené kousky jablek obalené v cukru a skořici. Použít ale můžete i švestky, meruňky, nebo třeba fíky. V takovém případě ale obalujte jen v cukru.

Pokud vás některý z receptů zaujal a chcete ho vyzkoušet, nezapomeňte nám pak poslat fotku vašeho díla na coradijite@rozhlas.cz, nebo do zpráv našeho facebookového profilu.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.