Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky opět ve vysílání ČRo 2 - Praha!

V červnu se sobotní rozhlasové hry pro děti ponesou převážně ve znamení hobitů. Český rozhlas 2 - Praha uvede totiž, po 5 letech, znovu reprízu dramatizace knížky J. R. R. Tolkiena Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Tato kniha vyšla už v roce 1937 a měla mimořádný ohlas. Propojuje svět legend a mýtů s pohádkovou fabulí, které navíc vévodí dobrodružný příběh plný napětí a humoru.

Tolkien zde představil fiktivní Středozemi a její obyvatele - hobity, trpaslíky, elfy, skřety, zlobry, kteří odhalují nové a nové skutečnosti z minulosti a ty zásadním způsobem zasahují do jejich života. Hlavní dějovou osou je dobrodružná výprava za získáním pokladu, o který kdysi trpaslíky připravil mocný drak. Během výpravy ale čeká na její účastníky mnoho překážek a nebezpečných situací.
Hobita Bilba, čaroděje Gandalfa, trpaslíky, Elrounda či Gluma většinou již známe z trilogie Pán prstenů. Právě jejich prvotní příběhy a obrovský úspěch, který měla kniha Hobit u čtenářů, vedly autora k pozdějšímu sepsání jejího monumentálního pokračování.
Rozhlasovou adaptaci z roku 1996 v režii Jiřího Horčičky můžeme slyšet 14., 21. a 28. června vždy ve 13:05 hodin.

Hobitín,

Vysílání Pána prstenů si můžete připomenout na sptránce: www.rozhlas.cz/panprstenu

autor: Václava Ledvinková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.