Hnědá silná polívka podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Víte, že už v 19. století znaly hospodyně vývary v kostce? Potvrzují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na silnou polévku podle Rettigové.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Dej na rendlík kus másla, dvě na koláčky rozkrájené cibule, jeden celer, dva kořeny petržele, dvě mrkve, jednu kapustu, všecko rozkrájené, potom rozkrájej na kousky libru (45 dkg) hovězího, libru libového skopového a půl libry uzeného masa, vlož ho s rozličnými zbytky od drůbeže na tu zeleninu a nech to až do hnědá dusit; pak to dej do hrnku, nalej na to 8 nebo 10 žejdlíků vody, přidej k tomu celý pepř, nové koření, bobkový list a trochu hřebíčku, osol to a nech to ještě asi hodinu vařit; potom polívku proceď, nalej ji do mísy na smažené na nudličky rozkrájené žemličky, a nes ji na stůl.