Babiččino vepřové na česneku s marjánkou
Poslední dubnový den končí filipojakubskou nocí, svátkem spojeným s mnoha praktikami, mimo jiné s konzumací česneku.
- ¾ kg vepřového pecka
- 2 lžíce sádla
- 5 stroužků česneku
- 1 dcl sladké smetany
- 1 dcl kysané smetany
- podle potřeby masový vývar nebo voda
- špetka soli
- špetka pepře
- špetka majoránky
- dle potřeby hladká mouka
Maso nakrájíme na kousky, opečeme na sádle, přidáme rozetřený česnek, sůl, pepř, a ještě krátce osmahneme. Maso potom podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme skoro do měkka. Přidáme sladkou a zakysanou smetanu, mouku na zahuštění a povaříme. Nakonec a ochutíme majoránkou. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.