Hlavní příčinou nemocí je nezdravá strava, nedostatek pohybu a kouření

17. únor 2014
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Margit Slimáková a Daniela Brůhová

Jak přeměnit starou zaběhlou rodinnou kuchyň na zdravou, plnou chutných a výživných potravin? Odpovídala odbornice na zdravou výživu Margit Slimáková.

Prosazuje zdravý talíř jako náhradu výživové pyramidy a tvrdí, že zdravá kuchyň je místo, které nám dodává energii a sílu pro život. „Tři jídla denně je základ. Teplá snídaně u nás není zvykem, ale v zimě nás může zahřát např. teplá kaše. Já mám nejraději rýžovou, do které přidám hodně ořechů, rozinky a posypu ji hořkou čokoládou. Nikdy si nedělám instantní. Základ správné výživy je vařit ze základních kvalitních potravin. Jinak si po ránu můžeme dát i snídani studenou, např. kvalitní pečivo.“ Může pro nás být jídlo lékem? „Hlavní příčinou našich nemocí je nezdravá strava, nedostatek pohybu a kouření.“


Vegetariánství ano, či ne?

Vegetariánská strava má v poslední době hodně nadšenců a přívrženců. Otázkou ale je, jestli je vhodná i pro děti. „Děti potřebují bílkoviny, ale nepotřebují k tomu maso. Na světě jsou miliony lidí, kteří z různých důvodů nekonzumují maso nebo mléko a jsou perfektně zdraví. Americká dietetická asociace se už před 30 lety vyjádřila v tom smyslu, že vegetariánské a dokonce i veganské směry mohou být v pořádku, pokud jsou správně prováděné. Navíc jsou vhodné v každém věku. Tím neříkám, že je všem doporučuji, ale ze zdravotního hlediska tam žádný problém není.“

Margit Slimáková

Potřebujeme diety? A jsou dietní potraviny zdraví prospěšné? Prospívají nám půsty? A jak by měla vypadat správná jarní očista těla?
Více uslyšíte v archivu iRadia.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.