Hlavní příčinou nemocí je nezdravá strava, nedostatek pohybu a kouření
Jak přeměnit starou zaběhlou rodinnou kuchyň na zdravou, plnou chutných a výživných potravin? Odpovídala odbornice na zdravou výživu Margit Slimáková.
Prosazuje zdravý talíř jako náhradu výživové pyramidy a tvrdí, že zdravá kuchyň je místo, které nám dodává energii a sílu pro život. „Tři jídla denně je základ. Teplá snídaně u nás není zvykem, ale v zimě nás může zahřát např. teplá kaše. Já mám nejraději rýžovou, do které přidám hodně ořechů, rozinky a posypu ji hořkou čokoládou. Nikdy si nedělám instantní. Základ správné výživy je vařit ze základních kvalitních potravin. Jinak si po ránu můžeme dát i snídani studenou, např. kvalitní pečivo.“ Může pro nás být jídlo lékem? „Hlavní příčinou našich nemocí je nezdravá strava, nedostatek pohybu a kouření.“
Vegetariánství ano, či ne?
Vegetariánská strava má v poslední době hodně nadšenců a přívrženců. Otázkou ale je, jestli je vhodná i pro děti. „Děti potřebují bílkoviny, ale nepotřebují k tomu maso. Na světě jsou miliony lidí, kteří z různých důvodů nekonzumují maso nebo mléko a jsou perfektně zdraví. Americká dietetická asociace se už před 30 lety vyjádřila v tom smyslu, že vegetariánské a dokonce i veganské směry mohou být v pořádku, pokud jsou správně prováděné. Navíc jsou vhodné v každém věku. Tím neříkám, že je všem doporučuji, ale ze zdravotního hlediska tam žádný problém není.“
Potřebujeme diety? A jsou dietní potraviny zdraví prospěšné? Prospívají nám půsty? A jak by měla vypadat správná jarní očista těla?
Více uslyšíte v archivu iRadia.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.