Herectví bylo pro Petra Štěpánka až na posledním místě

29. červen 2012

Naším dnešním (29. června) hostem pořadu Je jaká je byl úspěšný herec, pohádkový princ Petr Štěpánek.

Nechybělo mnoho a Petr Štěpánek by se na divadelních „prknech“ snad i narodil. Syn českého herce Zdeňka Štěpánka, herečky Jany Štěpánkové, bratr Martina Štěpánka, rovněž herce, a manžel zesnulé režisérky Vlasty Janečkové. Hrál roli s názvem „život“ vždy podle pravidel, které mu osud nadělil?

Do divadla za trest

Petr Štěpánek

Pro hyperaktivní dítě, vyrůstající v herecké rodině, bylo divadlo prý pouze za trest. Pokaždé, když si v dětství zlobivý P. Štěpánek vysloužil umravnit, otec ho vzal sebou na představení: „Zažil jsem to celé z odvrácené strany opony. Sedával jsem tehdy u osvětlovačů v druhém patře a nesměl se dvě a půl hodiny ani hnout, jinak bych spadl přímo na jeviště. Viděl jsem Naše furianty 30krát, Kupce Benátského 20krát a jako dítě jsem to nesnášel. Chtěl jsem venku hrát fotbal a divadlo pro mě bylo utrpení.“ Slovo „zkusit“ znamená, že o sobě člověk pochybuje. Kdy tedy došlo k zásadnímu zlomu a karta se obrátila? Po hereckých začátcích a oťukávání v amatérském divadle se P. Štěpánek přihlásil ke studiu na pražské DAMU. O tom, jestli bude přijat prý vůbec nepochyboval: „Ne že bych byl tak sebevědomý člověk, ale vyrůstal jsem vedle hereckého velikána, svého otce. I když často užíval fyzických trestů, nejhorší pokárání od něj byl pro mě jeho pohled. Ten dovedl mnohdy zabolet víc než řemen. Předvedl jsem mu nějaké herecké etudy, a kdybych tehdy v jeho očích viděl, že na herectví nemám, ani bych divadlo nezkoušel.“ Už při studiích hostoval P. Štěpánek v Národním divadle, kde také nastoupil ke stálému angažmá a účinkoval až do roku 1993.

Letní scéna Divadla Ungelt

Letní scéna Divadla Ungelt

Dnes neexistuje ticho. I když město spí, neustále nás obklopuje hluk a právě klidné prostředí se stává vyhledávanou modlou, hodnou až posvátného uctívání: „Pokud to jde, utíkám do přírody. Má to pro mě zvláštní kouzlo, které nacházím např. i na otevřené scéně Divadla Ungelt. Vše má na inscenaci vliv - od počasí, nálady, přes např. zpěvné ptactvo.“ P. Štěpánka můžeme aktuálně spatřit v představení pod otevřeným nebem s názvem Sklenice vody v režii Petra Novotného. Vystupuje po boku Zlaty Adamovské, Chantal Poullain nebo Filipa Tomsy a ohlasy jsou více než kladné. Rozhodně tedy s návštěvou neváhejte. Lístků prý není mnoho a jsou těžko k sehnání, hraje totiž koncipována pouze pro letní scénu, takže v kamenném Ungeltu k vidění nebude.

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio