Henry Gidel: Coco Chanel. Dokumentární román o výjimečné ženě

Velkorysá i zlostná, plachá i nesnesitelná, to vše byla Coco Chanel. Z knihy čte Jan Fišar.

Čte: Jan Fišar
Připravila: Gabriela Albrechtová
Dramaturgie: Marina Feltlová
Režie: Peter Gábor
Premiéra: 10. 1. 2021

Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle Bonheur Chanel patří k nejvýznamnějším osobnostem 20. století. Tato „dámská krejčová“, jak samu sebe celý život nazývala, neovlivnila jen svět módy a pohled na současnou moderní ženu, ale byla zároveň vlivnou mecenáškou a podporovatelkou umění. Podporovala nejen jednotlivé umělce, malíře, skladatele či spisovatele, ale též velké kulturní projekty, které později vešly do dějin.

Tato autorka slavného „chanelovského kostýmku“, malých černých šatů, či ikonického parfému Chanel č.5, měla vždy velké plány a důvěřovala svému instinktu.

Henry Gidel, který čerpal z dosud neznámých pramenů i přímých rozhovorů se svědky, se pokusil vytvořit věrnou biografii  bez příkras, ale i zbytečných a mnohdy nedoložených „senzací“ a šokujících odhalení. Popsal období dětství, mládí a konečně i plné slávy, kdy tato žena vévodila světové módě a ovlivňovala svou prací názory na oblékání miliónů žen a vlastně i mužů.  Autor knihy se snaží o pochopení složité osobnosti Coco Chanel, která se, zřejmě v důsledku mnoha citových otřesů, projevovala velice různorodě. Někdy byla Coco neuvěřitelně velkorysá, jindy zas velmi kritická, výbušná i laskavá, dětská i naprosto pragmatická. Tato žena, plná rozporů však nikdy nežila napůl a vždy se řídila svým téměř neomylným instinktem a smyslem pro styl – jak v módě, tak v životě.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio