Helena Vondráčková chystá na Dvojce svůj pořad. „Mám trému, ale už se moc těším,“ přiznává

12. únor 2022

V červnu oslaví půlkulatiny. „Uskuteční se řada koncertů. Jejich mediálním partnerem bude Český rozhlas.“ A připravuje také nový pořad na Dvojce.

Sladké mámení Heleny Vondráčkové začne už  v sobotu 5. března. „Vracím se tam, kde to začalo. Moje první nahrávky jsou s Orchestrem Československého rozhlasu, který řídil Josef Vobruba nebo Karel Krautgartner. Určitě mám trému, jestli to budu zvládat tak dobře jako Karel Gott nebo Meky Žbirka přede mnou. Ale už se na to moc těším,“ ujišťuje zpěvačka.

Loni vydala novou desku a koncem roku i reedici historicky prvního LP vybraných písní pro Helenu s názvem Ostrov Heleny Vondráčkové. „Při koroně jsem nemusela prohlížet dům do všech koutů, ale mohla jsem pracovat na nové muzice. Po letech jsem i jednu písničku natočila jako videoklip.“

Walkman pro Bonnie Tyler

Česky, německy, anglicky, francouzsky, italsky, japonsky, maďarsky, polsky, rusky a slovensky. V těchto jazycích už Helena Vondráčková zpívala. Tak například v roce 1970 odjela na festival do Japonska.

„Když jsem seděla na zkoušce před podiem, přinesli mi první walkman a já si tu písničku v japonštině pouštěla a učila se ji. Vedle seděla Bonnie Tyler a po očku sledovala, co dělám. Nedalo jí to a přišla se zeptat, co to mám. S radostí jsem jí walkman ukázala a Bonnie byla ohromená. Prohlásila, že ho musí mít taky. A druhý den už měla ten samý walkman.“

Nečekané setkání v Sao Paulu

V roce 1975 zpívala v brazilském Sao Paulu. „Chodili jsme na jídlo do baru, kde dobře vařili. Naproti nám seděla blondýnka a sledovala klavíristu a kapelníka Luďka Švábenského. Po chvíli jí to nedalo, vstala, přišla k nám a řekla větu, po které jsme se takřka všichni skáceli z barových židlí: Luďo, ty se na mě nepamatuješ? Já su z Brna, my jsme spolu chodili do první třídy!”

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.