Helena Fejková: „Spolupráce s českými textilkami bohužel není zcela ideální“

13. září 2013

Jak se oblékají Češi a Češky? A existuje vůbec česká móda? Kde najít inspiraci? A co české textilky? Jak jsou na tom?

Na otázky moderátorky Marie Retkové odpovídala módní návrhářka, která se specializuje na ruční zpracování textilií, Helena Fejková.

Pokud bychom měli charakterizovat rukopis H. Fejkové jednalo by se prý o stabilní značku, mající osobitý nadčasový rukopis a kvalitní řemeslné zpracování. Jak se s tímto přístupem dá prosadit v české, modelové tvorbě? „Já si myslím, že se nám poměrně daří. Mám kolem sebe dobrý tým, se kterým jsem naprosto sehraná, a to je polovina úspěchu.“ Podle slov návrhářky by si české textilní firmy zasloužily daleko větší podporu, protože aktuální stav jejich produkce prý není zcela ideální.

V současné době se módní návrhářka mj. prezentuje na výstavě s názvem „Helena Fejková a české textilky“. Expozici nalezneme v OC Chodov v Praze, kde jsou aktuálně umístěny několik let staré modely, původně připravené pro Muzeum textilu v České Skalici. Jedná se o naprostý kontrast, spatřit oděvy určené na přehlídková mola vedle sortimentu běžných oděvních firem.

Helena Fejková a Marie Retková

Helena Fejková
Skutečná značka české módy a držitelka národní ceny Za vynikající design. Označuje dámskou i pánskou módu pro každou příležitost - od volného času až po velkou společnost. Charakteristický rukopis Heleny Fejkové reprezentuje tuto skutečnou značku současné české módy, která těží z precizní řemeslné práce, důrazu na detail, zajímavých materiálových kombinací, denně prověřovaných střihových řešení a dlouhodobé spolupráce nejen s výrobci vlněných, lněných i hedvábných látek, ale i s producenty krajek, výšivek a oděvních doplňků.
zdroj: www.pragueeventscalendar.cz

Více v přiloženém záznamu rozhovoru…

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.