Hana Synková: "I zdravá strava se ve velkém množství stává jedem"

26. září 2013

Hostem Dvojky a Evy Kvasničkové byla dlouholetá rozhlasová redaktorka, která mimo jiné připravovala pořad Kolotoč, Hanka Synková.

Po prodělané borelióze a únavovém syndromu, když už jí klasická medicína nedokázala pomoci, se rozhodla, že si pomůže sama. Změnila zaměstnání i životní styl a začala hledat cestu ke zdraví. Studovala, cvičila, poznávala bylinky a další plody přírody, ochutnávala a vařila.
Dnes předává své zkušenosti dalším a píše knihy, které se stávají bestsellery.

Co je zdravé a co ne
Proč si Hanka Synková zvolila pro svoji druhou knihu název „Všechno je jedlé“ (jedná se o slovní hříčku, protože ve slově „jedlé“ je obsažen pojem jed)? „Když se cokoli přežene, ať už se sebezdravější stravou, stává se to jedem. Např. ve staré Číně byla sůl popravčím nástrojem. Odsouzenci se jí podalo tolik, že to nevydržel. A ztloustnout se dá i ze zdravé stravy, což jsem si vyzkoušela sama na sobě. Je mi líto lidí, kteří dostali do vínku pevné zdraví, ale kazí si ho svou nevědomostí“

Psaní je drahým koníčkem
Na každé potravině, zelenině či bylince je něco dobrého. Alespoň to vyplývá z další knihy Hany Synkové s názvem „Všechno je dobré“, na kterou autorka dostala pozitivní ohlasy. „Některé jsou dokonce i povzbuzující, protože psaní je svým způsobem drahý koníček, na kterou má člověk čas a po skončení práce, která ho živí. Pak jsou pro mě cenné i ty ohlasy, kdy mi jedna paní psala, že už delší dobu cítila, že musí něco změnit, ale nevěděla, jak. Po přečtení mojí knihy už věděla, jak na to.“

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.