Gustav Mahler byl puntičkář a pěkný divoch

11. květen 2011

100. výročí od úmrtí hudebního skladatele Gustava Mahlera přišli do Tandemu připomenout manažer Komorní filharmonie Vysočina Vladimír Holeš a tamní šéfdirigent Jiří Jakeš.

Gustav Mahler strávil v Jihlavě prvních patnáct let svého života, a když byl pak nejuznávanějším evropským dirigentem své doby, vždycky uváděl Jihlavu jako své rodné město a zdroj inspirace. A vzpomínal na ni na všech místech, kde dirigoval, a těch nebylo málo. Byl totiž náročný, nesmlouvavý ke svým hudebníkům, byl prudký a divoký. Nikde ho, i přes nesporného génia, nestrpěli déle než dva roky. Zemřel v jednapadesáti letech, ale zanechal po sobě obrovské symfonické dílo, i přes to, že skládal jen o dirigentských prázdninách. V neděli 15. května v DKO si skladby, ve kterých se odráží Jihlava a Vysočina, můžete poslechnout na koncertě Komorní filharmonie Vysočina.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.